960_Tuinwijk_NLA_Op 8 oktober in de oosterpoort was de Stedelijke Manifestatie van het Nieuw Lokaal Akkoord  (NLA). Het NLA wordt uitgevoerd in 14 wijken, ook de Tuinwijk. In de wijken werken gemeente, woningcorporaties, instellingen en bewoners samen aan verbetering van hun buurt. Er was een inloopmarkt met presentaties van NLA projecten in deze wijken.
Er waren ca 100 mensen, bewoners en professionals.

Op de inloopmarkt presenteerde de Tuinwijk twee projecten die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de buurt: het Mozaïekproject en de Geschilderde bouwpanelen bij de renovatie van de Concordiabuurt (aanklikken voor meer informatie).

Klik op de foto's om die te vergroten.
Toelichting foto's
Achter de tafel: Siska Alkema (panelen schilderen, bril), Bert Eillert (gemeente, geen bril), Jacqueline Smid (Mozaïekproject, geen bril), Hamid El-Hami (De Huismeesters, bril).
960_Tuinwijk_NLA__3 960_Tuinwijk_NLA__4 960_Tuinwijk_NLA__5
Conferentie
Na de inloopmarkt was een conferentie onder de titel "Vertrouwen in de buurt: hoe verder?"
Peter Rehwinkel, de nieuwe burgemeester, opende de conferentie. Hij merkte ondermeer op dat hij geen burgemeester wilde zijn in een stad waar bewoners langs elkaar heen leven.
In de aansluitende discussie bleek dat bewoners, woningcorporaties en bewoners graag samen verder willen gaan na 2010, als de looptijd voor NLA is verstreken. Dan hebben gemeente en corporaties elk € 10 miljoen geïnvesteerd in de 14 wijken.

Bezuinigingen
De belangrijkste vraag was natuurlijk hoe een voortzetting en de investeringen na 2010 mogelijk blijven onder slechtere economische omstandigheden. De corporaties willen op dezelfde voet verder. Wethouder van Schie onderschreef het belang van deze werkwijze maar zij kon niet dezelfde toezegging doen namens het gemeentebestuur. Door sommige bewoners werd dit opgevat als politieke onduidelijkheid. De gespreksleider merkte op dat de wethouder geen onterechte verwachtingen wil wekken over de mogelijkheden van de gemeente.

Leefbaarheid en woonkwaliteit
Aan Pieter Bregman, directeur Nijestee en wethouderFrank de Vries, werd gevraagd om een omschrijving van "leefbaarheid". Er kwamen antwoorden als je prettig voelen of thuis voelen in de woonomgeving, of je veilig voelen. Zij kregen de keuze voorgelegd wat het meest belangrijk is: een goede woning of een goede buurt.
Frank de Vries zou dan aan goede woningen voorrang geven. Vanuit goede woningen kun je werken aan een goede buurt. Pieter Bregman vond de 1e prioriteit liggen bij de goede buurt.

Opmerking redactie
Slechte woningen zijn vaak erg gehorig, dus eerder burenoverlast, Dat aspect pleit voor het standpunt van de wethouder. Tegelijk keren bewoners zich vaak tegen sloop en nieuwbouwplannen in hun buurt waarin ze naar tevredenheid vertoeven. Volgens de corporatie hebben de woningen te weinig kwaliteit om nog voor renovatie in aanmerking te komen. De bewoners beamen de slechte woonkwaliteit maar willen niet dat het karakter van de buurt verdwijnt, bovendien vrezen ze de hogere woonlasten.
In makelaarsland is een bekend gezegde: ‘Beter een slechte hoop stenen in een goede omgeving dan een goede hoop stenen in een slechte omgeving.'

Over dit onderwerp is genoeg literatuur te vinden. Zie onder meer Wikipedia over leefbaarheid. 

 

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden