970_egel2"Wanneer heeft u voor het laatst een egel gezien?" Deze kreet komt van een poster die op meerdere ramen in de Radijsstraat hangt. Het is een oproep van de Zoogdiervereniging. Deze vereniging maakt zich zorgen over de egel en heeft 2009 tot Jaar van de Egel uitgeroepen.
 
De vereniging wil graag weten hoe het met dit zoogdier gaat en of de egel op de Rode lijst van bedreigde zoogdieren moet komen.
Klik op de foto's om te vergroten
Egels kwamen (en komen) veel voor in Nederland, maar net als met de mussen, wordt het leefgebied van de egel bedreigd doordat veel mensen hun tuinen dichtspijkeren met schuttingen en de tuin betegelen. Voor bewoners zelf ziet dat er misschien ‘netjes' uit, maar dieren kunnen hier niet in leven.
 
thumb_egeltjeEen egel is een nuttige bezoeker in de tuin en eet slakken en ander ongedierte op. Egels leggen soms per nacht wel een paar kilometer af. Grote kans dus, dat niet steeds dezelfde egel op bezoek komt! Zelf heb ik al meerdere jaren egeltjes in mijn tuin in de Radijsstraat. Ze eten hun eten veilig in een voederplaats die ik heb gemaakt van een omgekeerd oud houten kratje.
 
Wil jij ook dit gezellige zoogdier in je tuin zien ronscharrelen, zorg dan voor een egelvriendelijke tuin. Daar hoef je helemaal niet veel voor te doen:
Klik op foto rechtsonder voor een egelvideo
thumb_Familie_Egel- Zorg voor een stapel(tje) hout of een bos takken waar egels een nest onder kunnen maken. Je kunt ook zelf een egelhuisje maken of kopen. Zie bijvoorbeeld:  
- Zorg voor een kleine composthoop, achter in de tuin, op een verloren plekje. Egels vinden hier slakken en kunnen het als slaapplaats gebruiken.
- Zorg voor een heg of een opening in schutting of hek. Egels kunnen hier doorheen van de ene naar de andere tuin.
- Zorg voor wat bloemen en planten. Egels vinden het fijn om door een dicht begroeide bodem te lopen.
thumb_egel- Verder kun je een bakje water neerzetten. Geef GEEN melk! Daar krijgen de egels diarree van en ze kunnen er zelfs dood aan gaan. Niet alleen egels vinden dit water fijn, ook andere dieren maken er gebruik van. Eventueel kun je ze wat kattenbrokjes geven. Er is zelfs ook speciaal egelvoer te koop.
Meer informatie: 
Wil je meer weten over de egel of over hoe je een egelvriendelijke tuin kunt krijgen? Kijk dan op www.jaarvandeegel.nl.
Veel succes!
Elisabeth Koops
 
Meer Egelvideo's
 
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden