Tuinwijk_Herfst_2008_9De herfst is begonnen! Dus is het weer tijd voor een nieuw natuurverhaal uit onze Tuinwijk. In mijn vorige aflevering hebben we een uitstapje gemaakt naar Hortus Haren. Daar was ook van alles te beleven. Het hoogtepunt van onze wandeling was een bijzondere libel die we daar zagen.
Maar nu is de Tuinwijk weer aan de beurt, want hier zijn ook veel leuke dingen op natuurgebied te ontdekken.
Klik op de foto's om te vergroten

Grote_Bonte_Specht_Dendrocopos-majorGeef je ogen de kost
Soms hoef je er niet eens voor je huis uit en zie je vanuit je woonkamer in de vroege ochtenduren hoe een grote bonte specht in de nog jonge lijsterbes aan de overkant van de straat iets van zijn gading probeert te vinden. Het is alweer een tijd geleden dat deze specht een vaste gast in de straat was. Regelmatig zag en hoorde je hem in de grote oude boom die in de tuin van nummer 34 stond, maar omdat men vond dat die boom verdwijnen moest is ons dat plezier ontnomen.

Starling_flock_2Tevens was deze boom in voor en najaar een sociëteit voor honderden spreeuwen, het gekwetter was dan niet van de lucht. Bovendien is het fascinerend om naar een spreeuwenwolk te kijken hoe die vogels allemaal als op commando allemaal van richting veranderen.
Soms is het ineens een koppeltje pimpelmezen die als een vrolijke bende van de ene boom naar de andere vliegen op zoek naar insecten.

Gierzwaluwen_Apus_apus_01Maar een andere uitgelaten horde vogels dat ons veel kijkplezier bracht, is sinds een aantal weken ook al weer uit ons straatbeeld verdwenen. Ik bedoel de gierzwaluwen. Ik kreeg de indruk dat deze vogels het gedurende de afgelopen zomer in de Tuinwijk goed gedaan hebben. In de laatste paar weken voor ze weer naar Afrika vertrekken zag ik ze samen met hun jongen in razende snelheid stuntvliegen boven de Tuinwijk en voor de ramen van mijn huis langs schieten. Dat deden ze 's morgens en ‘s avonds dagelijks op vrijwel dezelfde tijd, maar nu is het weer stil geworden.
We moeten tot eind april geduld hebben, dan komen de gierzwaluwen weer terug. Ze zullen nu vast en zeker alweer in Afrika zitten om de winter door te komen.

Distelvinder_525px-Vanessa_cardui_002Een bijzondere zomer
Maar ondertussen zijn ook de meeste vlinders verdwenen. In de Radijsstraat trokken de vlinderstruiken veel vlinders aan om in hun nectarbehoefte te voorzien.
Het jaar 2009 was het invasiejaar van de distelvlinder, 800_Vlinderstruik_BuddlejaDavidii-overal zag je deze fraaie vlinder op de geschikte bloemen en struiken zitten. Soms zijn er jaren dat je deze vlinder nauwelijks ziet en een daarop volgend jaar zie je ze bij honderden rondfladderen. De distelvlinder is een fraaie grote trekvlinder die in Spanje en Noord Afrika thuis hoort.

Ekster_Sroka_Pica_Pica_IIEen merkwaardig geval
Een tijdje geleden werd mijn aandacht getrokken door een ekster. Deze ekster deed iets dat ik van deze vogel nooit eerder had gezien, bij de overburen hield hij zich vast aan de muur bij het raamkozijn om daaruit een spinnetje of iets anders te peuteren. Dit gedrag zie je wel regelmatig bij onder andere koolmezen en pimpelmezen.

Geluid ekster: Klik hier

Ondertussen tooien de bomen in de Tuinwijk zich weer met de mooiste herfstkleuren en bessen. De ginkgo biloba tooit zich met gouden bladeren, die spant naar mijn mening wel de kroon, al duurt dat feest maar kort.
Grote_Teunisbloem_closeup
Herfstaster
Rezenbalsemien_800px-ImpatiensGlandulifera-bloem2-kl
Maar ook veel planten staan nog te pronken met fraaie bloemen, zoals de herfstaster, de reuzen balsemien, de geel bloeiende teunisbloem en de donkerrode hemelsleutel.

Blauw_druifjes-Muscari.botryoides01Uitzien naar de lente
Zo gaan we langzamerhand weer naar de kortste dag, maar tegen die tijd gaan we al weer uitzien naar de naderende lente met bloeiende sneeuwklokjes, crocus en blauwe druifjes het lengen der dagen en ook naar de eerste schuchtere zang van merel en lijster.Winterkoning_Troglodytes-troglodytesRoodborstjeMaar ook tijdens de wintermaanden laten sommige vogels van zich horen, zoals de roodborst en de winterkoning  die ook in die donkere periode van het jaar regelmatig hun liedjes ten gehore brengen. De roodborst zingt zelfs in het nachtelijk duister. 

De herfst en winterperiode is zeker niet saai te noemen; er valt van alles te beleven.
Iedereen de komende tijd veel wandel en fietsplezier.
Luit Dijkstra.

Wanneer geen vogelgeluiden worden weergegeven moet u Quicktime downloaden (gratis)

Websites:
Wikipedia (voer in zoekvenster naam gewenste bloem of dier in, meestal succes)
Zoom.nl (idem)
Vlindervaria
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden