Bordje_DoulaEen doula is een vrouw die ervaring met geboortes heeft en graag een zwangere ondersteunt tijdens de bevalling zodat ze de ruimte en rust krijgt die ze nodig heeft om de bevalling zo goed mogelijk te laten verlopen.
Men noemt een doula ook wel bevallingscoach. De zwangere en haar partner worden begeleid door een doula die geen medische handelingen uitvoert.
Klik op de foto's om te vergroten

thumb_Doula_RTV_Noord
Foto aanklikken voor
filmverslag TV-Noord
Het woord doula komt uit 't Grieks en betekent: zij die dient /ondersteunt.
Van oorsprong waren het uitsluitend vrouwen die samen zorgden voor de zwangere. In verschillende culturen zie je dit oeroude natuurlijke systeem nog bestaan.
De grootste kracht van de doula is dat zij ervaringsdeskundige is die bij een bevalling blijft om waar nodig steun te verlenen gedurende de hele weg.
Daardoor krijgt degene die in verwachting is rust en ruimte om zich lichamelijk en geestelijk te openen. De doula is hulp en gids hierbij.
Wat heel belangrijk is voor de fijne bevalling is dat hormonen hun werk kunnen doen. Het hormoon oxytocine laat de baarmoeder samentrekken en die zorgt er voor dat er weeën ontstaan. Terwijl je die krachtsinspanning levert, produceert het lichaam vanzelf endorfinen, die ervoor zorgen dat pijn anders ervaren wordt, waardoor je het goed kunt volhouden.
De bevalling kan zo een prachtige ervaring worden.

Door middel van ontspanningstechnieken en emotionele ondersteuning kan de bevalling aanzienlijk sneller en lichter verlopen, waardoor pijnbestrijding en andere medische ingrepen minder of niet nodig zijn.
Dit, en de zin van de begeleiding door de doula, is wetenschappelijk bewezen door de artsen Marshall Klaus en John Kennell. Zij constateerden de volgende gunstige effecten van de doula-zorg:
• tijdens de bevalling waren er 30% minder pijnstillende middelen nodig
• 60 % minder ruggenprikken aangevraagd
• bevallingen verliepen 25% korter dan zonder doula
• het aantal keizersneden liep terug met meer dan de helft
• minder tangverlossing , vacuümpomp bevalling
• 40 % minder kunstmatig opwekken of versnellen van de bevalling met (synthetische) oxytocine.

Hoe werkt een doula?
Een doula komt een aantal keer bij het stel voor de bevalling begint. Eerst om kennis te maken en vervolgens om eventueel een geboorteplan samen te stellen. Het geboorteplan noem ik ook wel het geboorte wensenplan. Natuurlijk zijn er altijd dingetjes die je graag zo zou willen bij een bevalling en veel dingetjes kun je regelen van te voren en soms loopt het anders. In het algemeen een paar grote lijnen aan houden en vaak maak ik de mensen er attent op wat ze zelf niet voor mogelijk hadden gehouden. Mijn ervaring met cliënten is dat ze het heel fijn vinden dat ze op je kunnen rekenen en zeker weten dat je bij ze zult zijn op het moment suprême. Iemand die ervaring met bevallingen heeft en het vertrouwen geeft in alles wat hun te wachten staat en er informatie over kan geven.

Nadine_van_LoonDoula_praktijk_GroningenKijk gerust op mijn site: www.nadinevanloon.nl of www.doula.nl

Veel leesplezier, Nadine van Loon
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden