Buurtbemiddeling_logoHet kan iedereen overkomen; (over)last van de buren. Het kan zijn dat sinds u nieuwe buren kreeg er minder prettige ervaringen ontstaan. Denk aan geluidsoverlast, verschil van mening over de schutting of tuin, rommel, etc.
Maar het kan ook gebeuren dat het eerst best goed ging met de buren maar door een bepaald voorval is er iets veranderd en het daarna niet meer prettig meer is en u last ondervindt. Uw woongenot wordt aangetast en dat is op zijn zachtst gezegd heel vervelend.

Deuren_1200Als u in zo'n situatie zit probeert u het natuurlijk eerst zelf met de buren op te lossen.
Gelukkig ligt de oplossing vaak binnen handbereik. Een goed gesprek met de buren, lost vaak meer op dan zomaar een briefje in de bus gooien, tegen de muur bonken, of een klacht indienen bij de politie of de woningcorporatie, (dat kan altijd nog).
Voorkom dat kleine irritaties zich opstapelen. Wacht vooral niet te lang om te gaan praten met uw buren. Probeer ergernissen op te lossen in een goed gesprek.

Tips voor een goed gesprek met uw buren:
  1. Ga niet met uw buren praten op het moment dat u erg boos bent;
  2. Zoek een voor beide partijen geschikt moment uit en neem rustig de tijd voor een gesprek;
  3. Zorg dat u goed op een rijtje heeft wat de overlast precies inhoudt en waar en wanneer u het heeft ervaren. Leg precies uit waarom u last van iets heeft en wat de gevolgen daarvan voor u zijn;
  4. Kom niet zelf meteen met de ‘beste' oplossing. Laat de ander er ook even over nadenken. Dat geeft hem of haar de ruimte om zelf met een oplossing te komen;
  5. Als uw buren boos reageren op uw klachten, probeer dan zelf rustig te blijven. Achter boosheid zit vaak schrik, angst of schaamte. Als u kalm blijft, is de kans groot dat uw buren ook tot bedaren komen;
  6. Ga in elk geval nooit dreigen, dat werkt alleen maar averechts;
  7. Maak samen duidelijke afspraken over het voorkomen van overlast in de toekomst. De kans dat u er uit komt wordt groter naarmate u beiden bereid bent om ‘wat water bij de wijn te doen'.

Bemiddeling...
Het kan zijn dat ondanks uw inzet het niet lukt om een bevredigend gesprek met de buren te voeren of dat er geen oplossing voor de overlast komt. U kunt natuurlijk altijd het Meldpunt Overlast bellen (050-5875885) of contact opnemen met de woningcorporatie of buurtagent. Maar u kunt ook een beroep doen op gratis buurtbemiddeling. Dat zijn goed getrainde vrijwilligers, die luisteren naar het verhaal van beide buren. Zij hebben geen oordeel, geven geen oplossingen: ze zijn neutraal. Zij helpen belangeloos om beide buren weer met elkaar in gesprek te brengen en zo de onenigheid en overlast op te lossen. Uiteraard hebben de bemiddelaars een geheimhoudingsplicht.

Er zijn goede ervaringen met buurtbemiddeling in Groningen. Ongeveer 70% van alle aangemelde burenoverlast zaken wordt opgelost of verbeterd. Buurtbemiddeling is nog niet bij iedereen bekend.
Mevrouw P. vertelde ons:
....het kostte eerst best wat moeite om toe te geven dat ik er zelf met de buren niet meer uit kwam over die geluidsoverlast...en er dan ook nog vreemde mensen bij halen om het op te lossen?...En mijn buurman zou toch nooit...Gelukkig heb ik het wel gedaan, want ik wilde echt van die geluidsoverlast af en ook weer een beetje normaal tegen mijn buurman te kunnen doen... Het waren heel aardige mensen die buurtbemiddelaars, ze begrepen goed waar het over ging en het was ook fijn dat ik eens mijn verhaal kwijt kon...Ik heb dankzij die bemiddelaars een goed gesprek met mijn buurman gehad, sindsdien is de geluidsoverlast een stuk minder en groeten we elkaar ook weer...'.

Zoekt u een oplossing voor een conflict met uw buren? Buurtbemiddeling Groningen is een project van de Stichting Stiel. Voor informatie, advies en bemiddeling bel 050-3681882, of kijk op www.buurtbemiddelinggroningen.nl, of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden