Huismus_Passer-domesticusDe natuur in de Tuinwijk bestaat soms uit onverwachte dingen. Een tijdje geleden was ik met een straatgenote even op bezoek in de kindertuin aan de K. de Vriezestraat. Een paar kinderen waren druk bezig met allerlei groenten te planten en de plantjes van water te voorzien. Ondertussen had ik tijd om rond te kijken. Tot mijn stomme verbazing zag ik daar een paar mussen rondscharrelen en ik maar denken dat mussen al lang uit de Tuinwijk verdwenen waren.

Hoewel ik van een overbuurvrouw ook al had gehoord dat ook in haar tuin regelmatig mussen te zien zijn. Dat is een verheugend verschijnsel, want op veel plaatsen neemt het mussen bestand behoorlijk af .Bij de renovatie van de Concordiabuurt heeft men aan de mussen problematiek aandacht geschonken, door nestgelegenheid te creëren voor de mussen. Ongeveer 20 tot 30 jaar geleden wemelde het in de Radijsstraat van die gezellige honds brutale mussen. Dus er zal toch een mogelijkheid zijn om meer mussen in de Tuinwijk te krijgen.
Vogelgeluiden: klik op de foto's of zie toelichting onderaan
Ook vlinders
Ook vlinders zijn te zien op de kindertuin. Er fladderde een icarusblauwtje rond, dit is een tamelijk kleine blauwe vlinder, met een wit randje om de vleugels en gekleurde kleine stipjes aan de onderkant van de vleugels. Hij is gebaat is bij de aanwezigheid van bepaalde planten waaronder witte klaver. Icarusblauwtje_Polyommatus_icarus-06_xndrMisschien zou het goed zijn om de jonge tuinlieden ook attent te maken op dit soort kleinigheden, maar ook op hommels, bijen en andere bloemen bezoekende insecten. Deze insecten zijn zo belangrijk, want zij zorgen er voor dat er appels, peren aan de bomen komen en dat er boontjes aan de struiken komen. Zonder deze insecten lukt dat niet, of we zouden alles handmatig moeten gaan bestuiven.
Zie je dat al voor je? Door de kinderen ook hier op te wijzen kan het tuinieren allen nog maar spannender worden.

Gierzwaluw
Acrobaten
Ondertussen zwierden er acrobaten door de lucht ,ik heb het over de gierzwaluwen die boven onze hoofden hun kunsten komen vertonen. Ik heb de indruk dat er een behoorlijke kolonie van deze prachtvogels in de wijk aanwezig is, want ik zie ze regelmatig in redelijk grote groepjes boven de Tuinwijk rond vliegen. Ze zijn alweer een tijdje terug uit Afrika. Als er ook nog onderdak aan huiszwaluwen geboden zou kunnen worden dan zou dat geweldig zijn. Maar door het ontbreken van goede klei in de buurt zou dat wel eens moeilijk kunnen worden. Die klei hebben ze nodig om hun nesten te bouwen.

Boomklever_met_geluid

Al dat getwitter en gezang van deze vogels draagt bij aan een prettig leefklimaat in een straat. De Tuinwijk is behoorlijk rijk aan vogels, tijdens de afgelopen winter kreeg ik bezoek in mijn tuin van roodborst, winterkoning, koolmees, pimpelmees, staartmees, boomkruiper, boomklever, vlaamse gaai, merel en nog andere soorten.
Boomkruiper_Certhia-brachydactyla



Staartmees_Aegithalos-caudatus


Vlaamse_Gaai_Garrulus-glandarius


Roodborst_Erithacus-rubecula_met_geluid
Kaal gevreten bomen
stippelmotrupsjes_Yponomeuta_cagnagellus_23-05-2006_18_40_40 Vogelkersstippelmot_Yponomeuta_evonymella-02_xndrOndertussen is het weer de tijd van de stippelmot. Dit is een zeer kleine vlinder, een motje, waarvan de rupsen sommige bomen volledig kaal vreten en nesten maken met daar in tientallen rupsjes, dit is onder andere het geval met de vogelkers. Maar ook de meidoorn kan het slachtoffer worden van deze rupsenplaag.
Maar maak je geen zorgen na verloop van tijd komt er weer nieuw blad aan de bomen , met sint Jan zit er weer blad aan de boom. Dit wordt het Sint Janslot genoemd.

Koolmees
Klik op Gezang koolmees

muurleeuwenbek-Cymbalaria_February_2008-1
Extra groot: Klik hier
Sluipwesp_-Lissonota_sp01De kool en pimpelmezen doen zich onder tussen te goed aan het grote rupsen aanbod, dat kon ik ontdekken in mijn eigen tuin.
Zo zie je maar de natuur heeft overal wel weer een antwoord op, als wij als intelligent zoogdier de boel maar niet gaan verzieken met allerlei ingrepen, waarvan de natuur niet terug heeft.
Ook sluipwespen komen in de aanval, ze leggen eitjes in de rupsen waardoor ze sterven.


Weet je wat ook leuk is, als je bij een onbekende plant dat als onkruid wordt bestempeld een bordje plaatst met de naam van de plant zet dan is het geen onkruid meer maar een judaspenning of een kaardenbol. Dan heeft zo'n plant ineens een status, zelfs de vaste hovenier komt tot de ontdekking dat die plant moet blijven staan. Helaas wordt de muurleeuwenbek nog steeds weg geschoffeld. Maar toch blijven veel andere planten wel staan, dat geeft hoop voor de toekomst.

Zo kan het eerst wel weer.
Iedereen de komende tijd veel wandel en fietsplezier.
Luit Dijkstra.
Vogelgeluiden: klik op de foto's (tenzij anders aangegeven)
Waneer geen vogelgezang wordt weergegeven: klik op Quicktime (gratis)
Overige foto's, druk eerst F11, sluit met Esc
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden