Alfacollege_vanaf_Tuinwijk2(Persbericht) Al bijna 400 jaar komen grote groepen jongeren naar Stad om te studeren. De laatste jaren neemt het aantal studenten jaarlijks met rond de 5% toe. Dit betekent dat er jaarlijks ongeveer 700 studenten extra een kamer nodig hebben. De gemeente Groningen heeft de groei van dit aantal kamers overgelaten aan de vrije markt. Daardoor zijn er meer studenten in de wijken komen wonen. Dit gaf problemen omdat studenten een ander levensritme hebben.

Klik op de foto's druk eerst F11
Fietsen_de_Vriezestraat_1200
Omdat dit probleem eigenlijk een steeds groter deel van de stad treft en er allerlei berichten in de krant verschijnen over een steeds grotere intolerantie tussen stadjer en student, zijn we met vertegenwoordigers van een aantal wijken en studentenorganisaties bij elkaar gekomen. We hebben ons verenigd in het Platform huisvesting student en stadjer (PHSS).

Fietsparkeerplek_Mutua_FidesstraatWe zijn tot de conclusie gekomen dat de kern van het probleem ligt bij de kwalitatief slechte huisvesting van studenten. ‘Gewone' huizen, inclusief de bijbehorende tuinen, zijn niet gebouwd op het intensieve gebruik door studenten (meer individuele bewoning per pand). Studenten betalen vaak te veel voor wat ze krijgen, fietsen versperren de stoep, tuinen en panden worden verwaarloosd. We hebben een wensenlijst naar de gemeente gestuurd en zijn nu druk in gesprek met de wethouder en de politieke partijen.

Beoogde_locaties_jongerenhuisvestingDe stand van zaken is op dit moment dat de gemeente gaat zorgen dat er 5300 wooneenheden voor jongeren worden gebouwd, gedeeltelijk tijdelijk (voor een jaar of 10). De gemeente heeft hiervoor locaties en gebouwen aangewezen en is in overleg met de woningcorporaties. De bedoeling is dit voor 2014 te realiseren. We zijn hier erg voor, studenten krijgen dan kwalitatief goede woonruimte voor een reële prijs, en buren met een verschillend levensritme hebben minder last van elkaar. We hebben echter nog vraagtekens of dit gaat lukken op deze korte termijn gezien de procedures die er bij bouwen horen.
Op de foto's de beoogde locaties voor jongerenhuisvesting nabij de Tuinwijk. De zgn Rabotoren en het het gebouw van de Alfacollege (voorheen GAK-gebouw)

Jongerenhuisvesting_Rabobank_2AEen ander punt is betere handhaving en het voorkomen van overlast. Op ons voorstel, denkt de gemeente erover de huisbaas meer verantwoordelijk te maken voor de situatie rond een pand en hem daar ook op aan te spreken. Dit om de situatie in bepaalde wijken te verbeteren.
Ook leven er ideeën om in bepaalde wijken minder studentenpanden toe te laten dan in andere. Hoewel we begrijpen dat de betrokken wijken hier voor zullen zijn, zijn wij er als Platform op tegen.We hebben met zijn allen veel plezier van de studenten, laten we de eventuele problemen dan gelijk verdelen. De ervaring in wijken waar allang studenten wonen, is dat er geen noemenswaardige problemen zijn, zolang er een bepaald evenwicht in de wijk is. Studenten in de wijk betekent niet per definitie overlast.

In januari komt een vervolgnota om verdere beslissingen te nemen.
Heeft u meer informatie, ideeën:mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer informatie:
  • Videoverslag van de Raadscommissie Ruimte en Wonen 3 november, Agendapunt  B.1. Collegebrief: Jongerenhuisvesting: Klik hier
  • 1200_RABO-toren_links_en_GAK-complex_rechtsDe plannen van de gemeente zijn vastgelegd in de Nota Jongerenhuisvesting en de Discussienota jongerenhuisvesting. Klik hier voor de collegebrief met daarbij de Notitie Particuliere Kamerverhuur . De andere notitie kunt u downloaden. Klik op:  icon Jongerenhuisvesting Notitie BouwJong (1.45 MB)

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden