Corydalis_cavaHet is 6 april en de lente is al weer een tijdje geleden begonnen. Overal begint het nieuwe leven zich te roeren. De dagen worden weer langer , de vogels gaan weer zingen, kortom het feest kan weer beginnen. Deze keer loop ik van hot naar her. In het gazon in de Moesstraat bij de spoortunnel zag ik tot mijn grote vreugde de holwortel ( Corydalis cava) in bloei staan. Veel mensen zullen er helaas aan voorbij lopen, die herkennen deze plant niet. Maar in het Noorder plantsoen staan ze in het voorjaar ook massaal in bloei, de holwortel is een stinsenplant.

Foto's aanklikken, druk eerst F11, sluit met Esc
Kleiner_Fuchs_Nymphalis_urticaeCitroenvlinder
Dankzij de korte maar toch wel strenge winter hebben veel overwinterende vlinders die winterperiode overleefd. De laatste weken heb ik behoorlijk veel kleine vosjes en citroen vlinders rond zien fladderen. Niet alleen elders, maar ook in de Radijsstraat waren vlinders te zien en dat schept vreugde.

In een paar dagen tijd komen de bomen in blad, als ik naar de boom voor mijn huis kijk dan verbaasd het mij hoe snel alles gaat, hij staat al bijna in bloei.
De bloembollen die door een aantal straatbewoners geplant zijn komen in bloei, of ze zijn alweer bijna uitgebloeid.

Mussen
Mussen_zandbadBinnenkort zullen ook de nestkasten voor mussen geplaatst worden en dan is het afwachten of de mussen zullen komen. Alleen nestkasten plaatsen is niet voldoende, mussen verlangen meer zorg, zoals voldoende voedsel, struiken en heggen om in te schuilen tegen roofvogels en katten. Een zandbad vinden ze ook geweldig, heerlijk om er in te rollebollen en om vervelende beestjes kwijt te raken. Bovendien is water om in te baden ook een must. Insecten zijn nodig om de jonge mussen in hun eerste levensdagen van voedsel te voorzien, daarna worden ze gevoed met een mengsel van insecten en zaden. Toch is de Tuinwijk niet zonder mussen, regelmatig zie ik ze in de buurt van de Bessemoerstraat en in de tuin van de overbuurvrouw zijn ze ook aanwezig.
Gierzwaluw
Wanneer de nieuwe tuinfluiter eind april bij u in de brievenbus rolt zullen de gierzwaluwen weer het luchtruim boven de Tuinwijk bevolken. Ieder jaar is dit een moment om naar uit te kijken, ze zijn dan weer terug uit Afrika. Helaas verblijven ze maar heel kort in ons land ongeveer drie en en halve maand dan is de pret alweer voorbij en verhuizen ze weer naar Afrika. In ons land en in de buurlanden komen ze alleen maar om voor het nageslacht te zorgen. Deze vogels met hun jachtpartijen en schrille geluiden passen perfect bij een warme zomeravond. Klik op Zwaluwgezang
Het is natuur!

De Koningslaagte
KoningslaagteMeer natuur vinden we in de buurt van de stad, bij Noorderhogebrug. Hier heeft het Groninger landschap een boerderij met land in de Koningslaagte dat is een natuur gebied (website: Klik hier). In deze tijd van het jaar is dat een plas-dras gebied ten behoeve van de weidevogels. Ik zag daar grote aantallen grutto's en kieviten, rietgorzen, wintertalingen en ook een paar lepelaars die waren op doortrek naar hun broedgebieden ergens op de wadden eilanden.

Bentheimer_varken_in_Koningslaagte_foto_door_Henk_LandkroonOp de boerderij staan de koeien in een potstal met een dikke laag stro, hierdoor krijg je ruige mest, die wordt over het land uitgestrooid en dat is weer gunstig voor de weidevogels vanwege de rijkdom aan dierlijk leven in de mest. Ook voor kinderen is de boerderij erg leuk, vanwege de dieren die er lopen. Ze kunnen de koeien een knuffel geven of een aai over hun snoet. De bont gekleurde Bentheimer varkens zijn apart om te zien, er is een mooie geit, en er zijn konijnen. Bovendien zijn er jonge Bentheimer varkens op komst.
En verder heerst er rust en stilte alleen de geluiden van vogels kunnen die stilte verstoren, maar dat hoort er bij. En dit allemaal dicht bij de stad.

Iedereen de komende tijd veel wandel-en fietsplezier.
Luit Dijkstra

Klik hier voor een video over het bezoekerscentrum in de Koningslaagte
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden