Wijkvernieuwing_Nieuw_Bonedijke_Vlissingen-5Tijdens een wandeling bij het vakantieverblijf in Vlissingen in augustus jl. bleek dat vlakbij zich een wijkvernieuwingsgebied bevond met interessante nieuwe architectuur waaronder een Brede school in aanbouw (In Groningen is dat de Vensterschool). Deze Vlissingse wijk, Bonedijke, stamt uit 1920 en was bedoeld als een tuinwijk voor de havenarbeiders.
Het kan interessant zijn om na te gaan hoe men elders probeert het leef- en woonklimaat te verbeteren en hoe men omgaat met originele karakter van de wijk.
Daarom hierbij een vakantie-impressie met wijkvernieuwingfoto's in de andere voormalige "Tuinwijk" op 4 uur rijden afstand.
Foto's aanklikken, druk eerst F11
Net als in onze wijk, die vanuit hetzelfde Tuinconcept was ontworpen, ging bij Bonedijke in de jaren '80 het leefklimaat en ook het wijkimago flink achteruit door drugsoverlast, criminaliteit, vandalisme en jongerenoverlast. Daarover is een serie artikelen verschenen in de Provinciale Zeeuwse Courant: Klik hier.
Wijkvernieuwing_Nieuw_Bonedijke_Vlissingen_op_de_achtergrond_appartementencomplex_strandboulevard Renovatie_Nieuw_Bonedijke_Vlissingen-1 Brede_school_in_aanbouw_Wijkvernieuwing_Nieuw_Bonedijke_Vlissingen-15 Wijkvernieuwing_Nieuw_Bonedijke_Vlissingen-10
In onze Tuinwijk is vanaf 1990 veel geïnvesteerd en is daardoor het leefklimaat geleidelijk weer verbeterd met als een soort bekroning de wijkvernieuwing in de afgelopen 3 jaar. Google_Streeview_2009Hierbij is het originele Tuinwijkkarakter het uitgangspunt geweest en juist versterkt. In de 'Vlissingse Tuinwijk" heeft men gekozen voor veel meer sloop en nieuwbouw om "de wijk een tweede jeugd te geven". De wijk heet nu ook Nieuw Bonedijke. Via Google Streetview is een vergelijking mogelijk met de situatie in 2009, in dit geval de huidige slooppanden .

Wijkvernieuwing_Nieuw_Bonedijke_Vlissingen-3Het woongebouw links heet "De Harlekijn", gebouwd in 2000. Behalve woningen is een 24 uurs zorgpost voor mensen met dementie of lichamelijke beperkingen. Onder het gebouw is een jongerenhonk, nu gesloten ivm overlast maar soms tijdelijk in gebruik, zoals bij de Ramadan.

Meer foto's:

Via het internet is meer informatie te verkrijgen:
- Over de wijkvernieuwing:  www.nieuwbonedijke.nl
Wijkvernieuwing_Nieuw_Bonedijke_Vlissingen-11
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden