De Huismeesters helpt bewoners bij energiebesparing en woonlasten.

In het najaar van 2011 is de renovatie van Tuinwijk afgerond. Tijdens deze renovatie van ruim twee jaar zijn verschillende fysieke maatregelen uitgevoerd om de woningen flink energiezuiniger te maken. Deze energiezuinigheid is pas geleden in kaart gebracht met energielabels voor de woningen. Deze labels zijn al bekend bij auto's, koelkasten en andere elektrische apparaten. De energielabels voor woningen lopen veelal van label A (energiezuinige woning) tot en met G (‘energie-onzuinige' woning).
Voor de renovatie hadden de woningen in Tuinwijk energielabel E, F en G. Energie-onzuinig dus. Door het aanbrengen van de energiebesparende maatregelen heeft ruim de helft van de woningen (60%) nu energielabel A, bijna 40% heeft energielabel B en een enkele woning energielabel C. Kortom: de woningen zijn een stuk energiezuiniger geworden. De meeste woningen zijn qua energiezuinigheid zelfs vergelijkbaar met een standaard nieuwbouwwoning. En dat is best bijzonder, aangezien de woningen nu bijna 100 jaar oud zijn.

‘Steek energie in uw woonlasten!'
Woonlasten bestaan voor een groot deel uit uw huur en energielasten. Het zal u niet ontgaan zijn dat de energielasten stijgen. De Huismeesters kiest daarom bewust voor het energiezuiniger maken van uw woning, zodat de woonlasten van haar huurders binnen de perken blijven. Naast het aanbrengen van energiebesparende maatregelen kan informatie over uw woongedrag daar ook bij helpen.
We kunnen ons bijvoorbeeld voorstellen dat u als bewoner graag wil weten hoeveel energiezuiniger uw woning na de renovatie is geworden. Welke energiebesparende maatregelen zijn er precies genomen? Wat levert het u als bewoner op qua lagere energiekosten? Welke voordelen geeft dat voor u als bewoner? En hoe kunt u zelf nog gemakkelijk en snel energie en dus kosten besparen?

Om op deze vragen antwoorden te geven is De Huismeesters in Tuinwijk gestart met het pilotproject ‘Steek energie in uw woonlasten' op zaterdag 17 december. Dit project houdt in dat huishoudens die meedoen gedurende een jaar:
  • gratis inzicht krijgen in de energiezuinigheid van hun woning;
  • gratis inzicht krijgen in hun energieverbruik- en kosten;
  • gratis tips & trucs krijgen om zelf in huis energie te besparen, afgestemd op het persoonlijk energieverbruik. Hiermee kan al snel €200 - €300 op jaarbasis worden bespaard.
Deelnemende huishoudens hoeven hiervoor alleen maar één keer per maand de meterstanden voor elektriciteit, gas en eventueel water aan De Huismeesters door te geven.

Inloopmarkt
Voorafgaand aan de start van het project kregen de Tuinwijkers een uitnodigingskaart in de brievenbus. Hierop konden bewoners aangeven of ze mee wilden doen en invullen wat de meterstanden waren. De kaart kon tijdens de inloopmarkt op zaterdag 17 december worden ingeleverd. De inloopmarkt stond ter hoogte van de Ooftstraat en Concordiastraat. Bezoekers konden hier zien en ‘voelen' welke energiebesparende maatregelen er in hun woningen is aangebracht en wat dat oplevert. Verder gaven medewerkers van De Huismeesters energiebesparingstips en konden bewoners vragen stellen over energiebesparing.

Maatregelen en tips
Om u een indruk te geven van wat de medewerkers van De Huismeesters hebben laten zien en verteld tijdens de inloopmarkt, hebben we een aantal uitgevoerde energiebesparende maatregelen en wat handige tips & trucs rondom energiebesparing voor u op een rijtje gezet.

Een greep uit de genomen maatregelen bij alle woningen:
- Extra isolerend HR++ glas met inbraakwerende kozijnen en hang- en sluitwerk
- Dakisolatie
- Isolatie van de kruipruimte onder de begane grondvloer
Bespaartips elektriciteit:
- Doe de losse diepvries weg: besparing € 105,- per jaar
- Gebruik spaarlampen: besparing € 50,- per jaar
- Apparaten niet op standby: besparing € 45,- per jaar
Bespaartips gas:
- Zet de verwarming een graadje lager: besparing € 60,- per jaar
- Douche twee minuten korter: besparing € 60,- per jaar
- 23.00 uur op bed? 22.00 uur verwarming lager!: besparing € 40,- per jaar
Er zijn meer maatregelen genomen die uw woning energiezuiniger en het binnenklimaat prettiger maken. Bovendien zijn er nog meer handige tips & trucs om gemakkelijk en snel energie(kosten) te besparen. De bespaartips zijn gebaseerd op gemiddelde situaties van een benedenwoning en een huishouden van 1 tot 2 personen. Woont u groter en/of bestaat uw huishouden uit meer dan 2 personen? Dan is een grotere besparing mogelijk.
De tips en trucs zijn afkomstig van Milieu Centraal, SME Advies, Consumentenbond, Nibud en het CBS.

Aanmelden kan nog!
Op dit moment doen ongeveer twintig huishoudens in Tuinwijk mee met ‘Steek energie in uw woonlasten!'. Zij hebben hun meterstanden aan De Huismeesters doorgegeven. Op basis van dit persoonlijk (gezins)verbruik krijgen bewoners inzicht in de energiezuinigheid van hun woning en kijkt De Huismeesters samen met de bewoner(s) ook naar het energieverbruik, de kosten en de mogelijkheden voor besparing. De huishoudens kunnen dus ook inzichtelijk krijgen hoe zij met hun eigen energieverbruik ‘scoren' ten opzichte van andere deelnemende huishoudens in de wijk.
U kunt zich nog steeds aanmelden voor deelname aan het project. Met de antwoordkaart bij dit artikel kunt u uw meterstanden en wat aanvullende gegevens aan ons doorgeven. Stuur de ingevulde antwoordkaart in een envelop naar:
Wanneer u gebruik maakt van een dubbel(tarief) meter voor elektriciteit, wilt u dan beide meterstanden (kWh) noteren?

Stuur de ingevulde antwoordkaart in een envelop naar:
De Huismeesters
t.a.v. Communicatie
Antwoordnummer 240
9700 VB Groningen
Een postzegel is niet nodig!

U kunt voor deelname of eventuele vragen ook e-mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of contact opnemen met Magda Jonker en Greetje Al-Delaimy van De Huismeesters via telefoonnummer 050 365 71 71.
Onder de aangemelde en deelnemende huishoudens wordt in het najaar van 2012 een aantrekkelijke prijs verloot.

‘De Huismeesters Energiemanager Online'
Wilt u niet deelnemen aan het project maar wel graag zelfstandig inzicht krijgen in uw energieverbruik en mogelijkheden en tips voor besparing ontvangen? Dan kunt u ook gebruik maken van "De Huismeesters Energiemanager Online". U kunt zich hiervoor op het internet aanmelden via http://manager.energiemanageronline.nl/registratie/huismeesters. Dit is een speciale website waar u uw energieverbruik gegevens kunt invullen. U krijgt direct terugkoppeling en gerichte tips voor het terugdringen van het energieverbruik en de kosten.

Het pilotproject wordt mede mogelijk gemaakt door:
Agentschap NL-NL Energie & Klimaat, Gemeente Groningen en Europese Unie - Build with CaRe.

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden