Onkruidteam in Tuinwijk Van links naar rechts Wiesje Jan Martin Sewdath en WolterDe leden van het onkruidteam in Tuinwijk zijn het volledig met elkaar eens: dit werk is goed voor lichaam en geest. “En je houdt er ook nog een schone wijk aan over”, zegt Wiesje Kaper. Samen met Martin Brouwers en Sewdath Ramsoek is ze één van de mensen van het eerste uur. Klik op de foto! Van l.n.r: Wiesje, Jan, Martin, Sewdath (bekend als ‘Ramsoek’) en Wolter.

Leuk werk
Wat ze doen? “Wat doen we niet”, zegt Wiesje, “onkruid weghalen, geveltuintjes snoeien, zwerfvuil opruimen en zo gaan we met z’n vijven twee ochtenden per week de wijk door.” De andere twee zijn assistent buurtconciërge Jan Mulder en sinds november doet ook Wolter Bos mee. Het bevalt hem prima. “Het is mooi werk, leuk om te doen. Je doet het voor jezelf en voor de wijk”, aldus Wolter. Ook Sewdath geniet van de schone wijk. “Maar met ons schoonmaakwerk maken we wel de bewoners een beetje lui”, zegt hij lachend.
 
Pluimpje
De vijf zijn vrijwilligers, die een contract hebben getekend met vrijwilligersorganisatie Stiel. Het buurtpand aan de Radijsstraat, van waaruit wordt gewerkt, is van woningcorporatie Patrimonium. Ook wijkbewoners zijn hier welkom om gereedschap te lenen wanneer zij zelf aan de slag willen. Tien jaar geleden gingen twee onkruidteams van start in Tuinwijk. “Het doel was werkervaring opdoen en dan door naar een reguliere baan”, zegt Martin. Dat is veel mensen gelukt. Jan doet sinds een jaar of vier mee. “Ik was 62 en wilde niet alleen maar thuis zitten, maar graag nog wat werk doen. Het mooie is: we doen het met z’n allen. Je bent lekker buiten en hebt contact met de mensen in de wijk. Ze geven ons regelmatig een pluimpje en de wijk ziet er nu veel beter uit.” Op de vraag of dit een aanrader is voor andere buurten of wijken, klinkt het volmondig: ‘jazeker!’

Door Tineke Hamming in TijdStip april 2012

Artikel downloaden en meer over Tijdschrift TijdSTIP: Klik hier ('Lamsoek' moet hier zijn: 'Ramsoek')


 

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden