Fietsen_Tuinwijk(Ingezonden) Toen ik 25 jaar geleden in Groningen kwam studeren was ik op de eerste de beste collegedag mijn fietssleuteltje verloren. Geen nood, agenten te paard, die voor het academiegebouw surveilleerden, zagen mijn beteuterde gezicht en stapten fluks achter het hek van (toen) de bouw van de universiteits-bibliotheek, vonden iets om het slot open te breken en zo kon ik weer fietsen.

Inmiddels is een neef van mij (een tantezegger) in de stad komen studeren en op de eerste de beste studiedag, werd zijn van huis meegekregen ‘'te-goede-fiets-voor-een-studenten-stad'' gestolen. Als tante wil je je ook van je beste kant laten zien, dus kom, neef in de auto en óp naar het industrieterrein aan het oosten van de stad om bij de Milieudienst een nieuwe fiets te kopen. Volgens de gemeentelijke website was het mogelijk om jezelf een nieuw vervoermiddel aan te schaffen, mits je op gezette tijden (lees: 's morgens vroeg') en met een aangifte-van-diefstal-bewijs van de politie ter plaatse verscheen. Na enig zoeken troffen wij een dicht loket. Alle fietsen bleken inmiddels afgevoerd naar de binnenstad alwaar later die week openbare verkoop zou plaatsvinden. ‘'Maar het stond toch op internet?'' merkte mijn opperst verbaasde neef op. Waarmee een voor het leven leerzame eerste confrontatie met ambtenarij en burocratie een feit was. De fiets is er alsnog gekomen, daar heb ik me verder maar niet meer mee bemoeid.

In de Tuinwijk kennen we inmiddels hele andere problemen wat betreft fietsen: niet zozeer ‘'hoe kom je er aan?'', alswel ‘'hoe kom je er af?'' en dan bedoel ik de oude fietsen, vaak ontdaan van banden en zadel, veelal achteloos achtergelaten door studenten die naar elders zijn vertrokken. Hele discussies worden er inmiddels gevoerd tussen ambtenaren en buurtbewoners. Kunnen we niet gewoon meedoen aan het ‘'fietsen labelen'' wat door de gemeente in een aantal andere wijken ook is geïntroduceerd? Daar toen we toch al aan mee? Niet? Wel? Wie gaat er over, wie mag dat zeggen? De Milieudienst, de politiek, het opbouwwerk?

Of moeten we dan naar de nieuwe burgemeester, Peter Rehwinkel? Onze buurtconciërge Jannes, kan niet ‘'zomaar'' fietsen weghalen in ieder geval, want straks wordt hijzelf nog beticht van diefstal.. Wel kan je hem inschakelen om je eventueel overtollig geworden fiets ‘'af te laten voeren''. Misschien een idee?
En dan kijk ik vooral onze student-mede-buurtbewoners aan...
Het Buurtconciërgepand is Radijsstraat 49. Klik hier

Door Liesbeth van Hoffen

Inmiddels heeft het Radijsstraatcomite buurtconcierge Jannes van een slijptol heeft voorzien, zodat bewoners hun eigen fiets die om de 1 of andere reden ''vast'' is komen te zitten kunnen laten ''bevrijden''.
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden