Speenkruid_2Terwijl ik met een nieuw artikel over de Tuinwijk natuur bezig ben is het 1 april en koud, regenachtig en winderig weer. Niet bepaald iets om een lentegevoel in mij wakker te maken. Maar goed, de lange winter is voorbij, eigenlijk was het wel een normale winter. In mijn jonge jaren ( ik loop al een tijdje mee) had je dit soort winters regelmatig .
Veel mensen hoorde je klagen dat alles nu wel laat is, maar dat is niet zo, het is nu redelijk normaal want de laatste jaren was de natuur te vroeg.
Luidsprekers aanzetten!
IJsvogelFoto's aanklikken, druk eerst F11, sluit met Esc
Helaas voor veel ijsvogels was deze winter minder leuk, door bevroren beekjes, sloten en meren konden ze geen voedsel vinden, dat bestaat uit kleine visjes. Er zullen veel ijsvogels dood zijn gegaan Maar de populatie kan zich binnen een paar jaren weer herstellen, ze gaan dan meer jongen produceren.
Als kind genoot je van de sneeuwpret, wij woonden toen aan het Schuitendiep en met de slee kon je van de helling van de Poelebrug glijden tot in de Tuinstraat. Sneeuwhutten bouwen, het kon allemaal, het autoverkeer was toen veel minder intensief dan tegenwoordig, je kon toen nog lekker buiten spelen.

De lente is gekomen.
HolwortelNu terug naar het heden: De sneeuwklokjes zijn alweer uitgebloeid ook de krokus loopt op zijn eind, het gaat allemaal snel. Maar er komen weer andere bloeiers voor in de plaats, zoals daslook , holwortel, speenkruid en bosanemoon.
De holwortel (Corydalis cava) zag ik een tijdje geleden aan de Mutua Fidesstraat dicht bij de spoortunnel,
De holwortel is een stinzenplant, hoe deze plant op die plek beland is, is mij een raadsel.
Hij zal wel op de een of andere manier aan geplant zijn.
speenkruid_in_Radijsstraat Daslook Bosanemoon2

Koolmees
Klik op Gezang koolmees
Maar het verdwenen lentegevoel aan het begin van mijn verhaal kwam terug door een paartje koolmezen, die ik in de boom voor mijn huis met kleine takjes in de snavel zag rondsjouwen: die gaan een nest bouwen. In mijn tuin heb ik een nieuwe nestkast voor mezen opgehangen, zullen ze die gaan gebruiken vraag ik mij af, ik zal ze in de gaten houden.Grote drukte.
Een nest vogels bij je huis is een plezierige aangelegenheid. Niet alleen vanwege hun gezang en gesleep met takjes, mosjes, veertjes en pluisjes wol om een heerlijk zacht bedje te maken voor de kleintjes, maar ook het voedsel aanslepen voor de kleintjes.Vogelnest_ Dat voedsel bestaat uit levende organismen, zoals rupsjes , spinnetjes en veel bladluizen. Vooral in de bladluizen schuilt het gevaar van vroegtijdig doodgaan van veel jonge vogels. Niet in het eten van de luizen zelf, maar door het eten van vergiftigde bladluizen doordat mensen de luizen gaan bestrijden met chemische middelen en daar hebben de vogels niet van terug. Helaas zijn veel mensen niet op de hoogte van de gevaren van deze middelen.

LadybirdDe door bladluizen aangetaste plant overleeft die aanval wel, maar de vogels niet die sterven bij bosjes en dat kan niet de bedoeling zijn.
Om bladluizen in toom te houden zijn er namelijk lieveheersbeestjes en andere natuurlijke bestrijders uitgevonden.

Aalscholver_Phalacrocorax-carbo
Scholekster_Haematopus-ostralegus-th
Veel te beleven.
Een dag eerder fietste ik van Hoogkerk naar de Peizerweg langs de Ruskenveense plas. Tot mijn verbazing zag ik daar grote groepen vogels langs het water staan. Zeker meer als honderd scholeksters, een groep aalscholvers en diverse meeuwensoorten.
Zo zie je maar weer, als je de ogen de kost geeft valt overal wel wat te beleven.

GierzwaluwDe komende tijd valt er steeds meer te beleven, er komen vlinders, libellen en tegen eind april is het weer uitkijken en luisteren naar de gierzwaluwen die uit Afrika terug keren.
Geluid gierzwaluw: klik hier

Vleermuis

O ja! En dan nog dit: op een avond, een tijdje geleden zag ik tijdens de schemering toen ik in de tuin aan het werk was de eerste vleermuizen rondfladderen.

De volgende keer gaan we vermoedelijk iets verder van huis.
Iedereen de komende tijd veel wandel en fietsplezier.
Luit Dijkstra.

Websites
Wikipedia (voer in zoekvenster naam gewenste bloem of dier in, meestal succes)
Zoom.nl (idem)
Vlindervaria

Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden