Door_Marieke_van_der_Vliet_Ciska_van_Aken_plant_het_eerste_geveltuintje_aanZaterdag 14 april opende Ciska van Aken, manager woningcorporatie De Huismeesters, de Lentemarkt in De Tuinwijk. Dit bestond eruit, dat Ciska de eerste Vergeet-mij-nietjes plantte in een geveltuintje in de Ooftstraat. De geveltuintjes zijn een cadeautje van De Huismeesters aan de Concordiabuurtbewoners ter gelegenheid van de afsluiting van de renovatie.
38 bewoners hebben zo'n tuintje aangevraagd; deze bewoners konden allen ook gratis twee plantjes ophalen in de verkoopstand van het Concordiabuurtcomité, die als deel van de markt in de Ooftstraat stond opgesteld.
Klik op de foto's. Druk eerst op F11 toets
Om daar maar meteen mee door te gaan: bij die kraam liep het vervolgens storm. Niet alleen voor de weggeefplantjes, ook de verkoop verliep boven verwachting. Comitélid Willem Slootegraaf moest er halverwege de middag nog opuit naar tuincentrum Eldorado om een nieuwe voorraad te halen. Maar ook verder liep de markt gesmeerd. Het kraampje van de kindermoestuin, waar je de hoeveelheid aardappels in een doos kon raden en waar kinderen bloempotten konden schilderen had ook voortdurend aanloop. De winnaar van het juiste aantal (91) moest echter per loting worden vastgesteld, want als meest in aanmerking komende antwoorden waren 90 en 92 opgegeven. De winnaar kreeg de prijs thuisbezorgd, ook werd de troostprijs thuis afgeleverd.
Bloempotten_schilderen_en_aardappels_raden-002 Bloempotten_schilderen_en_aardappels_raden-004
Lentemarkt_-005 Uitreiking_prijs_en_troostprijs_aardappels_raden
Niet alleen het bloempotschilderen was populair, ook het jezelf laten beschilderen viel bij kinderen in de smaak, na enige tijd werd het marktterrein dan ook bevolkt door nogal wat erg groot uitgevallen poezen. Intussen probeerden meerdere buurtbewoners de inhoud van hun rommelzolder te verkopen, dit met afwisselend meer of minder succes. Wat in ieder geval goed verkocht waren de Surinaamse hapjes van de familie Ramsoek en de warme worsten van de familie Slootegraaf.

Geschiedenis
De warme worsten waren trouwens gecombineerd met het kraampje voor thee en koffie en de inschrijflijst voor het te publiceren geschiedenisboek over de Tuinwijk. In dat kader was dit standje volgehangen met historische foto's waarop veel (ex)Tuinwijkers probeerden zichzelf of buurtgenoten uit het verre verleden te herkennen. Veel gegraaf in het geheugen leverde meestal nog wel wat namen op Maar ook verbazing over bv. de nonnen, die tot 40 jaar geleden erg actief waren in de wijk, over de draadomroep-radio's, die in 1925 in de Radijsstraat uitgedeeld werden en over de bezetting van de spoorlijn door wijkbewoners in 1973. Na enige tijd bevatte de intekenlijst voor het geschiedenisboek dan ook enige tientallen namen.
Lentemarkt_-008 Lentemarkt_-003
Modeshow
Intussen werd op het Concordiabinnenplein vier maal de historische modeshow opgevoerd. Op de tonen van overigens weinig historische muziek showden kinderen en volwassenen op de catwalk kleding uit de periode 1900 - 1965. Een deel van de kleren was werkelijk nog van familie van Tuinwijkbewoners afkomstig; maar bv. de zeer karakteristieke Ot- en Sien-jurkjes waren wel ingehuurd. Als volleerde mannequins paradeerden kinderen en volwassenen op aanwijzing van Ladyspeaker Maria Katic heen en weer.
Modeshow_historische_kleding-002 Publiek_bij_Modeshow_historische_kleding
Modeshow_historische_kleding-020 Modeshow_historische_kleding-008
Daarnaast kon men zich in historische kleding laten fotograferen in de Thuis in de Tuinwijk- tent. Tenslotte konden de kinderen op dit binnenplein zich vermaken met een soort luchtkussenkasteel. Dit deden ze dan ook, vaak in de Ot- en Sienkledij; een lastige historische combinatie.

Vroege Vogels
De dag was overigens al om 05.00 uur begonnen met een Vroege Vogel-Excursie voor Tuinwijkers in het Noorderplantsoen. Wijkbewoner Gaert Bosma gaf hier uitleg over de vogels, die na enig geduld in het plantsoen te horen waren. Bijna 20 wijkbewoners waren hiervoor al vroeg uit hun veren gekomen; na afloop konden ze genieten van een door ""marktcoördinator"" Fronique Oosterhof in buurtcentrum Tuinwijk klaargemaakt ontbijt.
Vroege_vogels-003
Dankzij alle bezoekers en actieve buurtbewoners kon de organisatiecommissie ( Gerry Wijlhuizen, Marieke van Vliet, Derk Jaap Bessem, Evert Dagelet en Fronique Oosterhof terugzien op een geslaagde aanloop naar de grote manifestatie op 30 juni a.s. Het N.L.A.-project had overigens deze markt financieel mogelijk gemaakt.

Meer foto's (48 stuks): Klik hier of op de Diaserie . Deze foto's kunt u ook in groter formaat downloaden.
Video's met  Ciska van Aken (geveltuintje) en modeshow (HD): Klik hier
Bij 1 video van de modeshow moest het originele geluid verwijderd worden ivm auteursrechten (muziek) en is andere toegestane muziek bij aangebracht.
Modeshow_historische_kleding-021
Modeshow_historische_kleding-014
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden