3 zonnepanelenDe eerste nieuwe zonnepanelen leveren electriteit op koophuizen in de Fruitstraat 16 en 14. Ze zijn alleen te zien als je langs de bomen kijkt, vanaf de Klaas de Vriezestraat.Rutger en Jorijn van nummer 16 hebben 7 zonnepanelen aangeschaft. Goed genoeg voor 1450 Wattpiek, verwacht Rutger. Ze wonen met zijn tweëen en hoewel Jorijn studeert en dus dagelijks thuis is, verbruiken ze relatief weinig energie.
Jorijn verklapt het geheim: bijna overal spaarlampen en een AA label koelkast met vriezer, AA label wasmachine en hoewel het luxe is ook een AA label afwasmachine. Maar we hebben geen droger. “Kleding droogt ook wel aan de lijn of in de bijkeuken”, vindt Jorijn. Ook zet ze de tv en de computer altijd helemaal uit en de waterkoker wordt alleen gebruikt voor het water dat ze gelijk verbruiken.
 
Energie steken in woonlasten
Sinds ze wonen aan de Fruitstraat houdt Rutger de elektriciteitsmeter wekelijks in de gaten. Elke maandag noteert hij het verbruik. Hij doet dan ook mee aan het project van de huismeesters, “Steek energie in je woonlasten”. Nu, tijdens de eerste week, kijkt hij dagelijks naar de meter. De eerste zondag in september hadden de panelen toch nog 6 Wattpiek geproduceerd. “We hebben deze week, een bewolkte regenachtige week in september al evenveel geproduceerd al we verbruikt hebben”, zegt hij trots. De meter moest aangepast worden maar dat is ook gebeurd. Rutger is iemand van de woonlastenbesparingen; elk jaar stapt hij over op een andere energiemaatschappij. Hij is nu bij de derde energieleverancier. “Het is een fluitje van een cent om over te stappen, en je krijgt vaak een forse welkomsbonus, welke elk eerste jaar een besparing van snel 200 euro oplevert”.
 
Offertes vergelijken een hele puzzel
Rutger heeft ook met veel plezier verschillende offertes aangevraagd, 6 offertes in totaal. “De offertes waren niet makkelijk te vergelijken”, zegt hij, “garanties verschilden, oppervlakte per paneel en opbrengsten verschilden maar de prijs bleek ook zeer te varieren tot wel 1000 euro. Al met al een heel gepuzzel.” Uiteindelijk heeft hij gekozen voor het Nederlandse bedrijf, Van Scheuten. Het bedrijf bleek ook het dubbelglas voor de ramen van de Huismeesters gemaakt te hebben. Voor 3500 euro hebben we nu zonnepanelen, inclusief montage en burenkorting. “We denken binnen 8 jaar de kosten eruit te hebben en dan gratis elektriciteit te krijgen.”
 
Energie produceren voor het milieu
De buren Elise en Xi-en van nr 14 hadden ook al lang een wens om zelf energie te produceren. Hoewel ze van thuis uit niet meegekregen hadden om energiezuinig te zijn, vinden ze het zelf wel belangrijk. Het idee dat je iets van het milieu verbruikt maar nu toch iets zelf kunt doen, door energie te produceren, spreekt Elise aan. Toen de achterkant van het dak goed op het zuiden bleek te liggen was de keuze dan ook snel gemaakt.” We hebben in onze directe omgeving geen mensen die ook zonnepanelen hebben, maar - herinnert Elise zich - een docent van haar vertelde vorig jaar over hoe zijn meter achteruit liep. Een baas van Xi-en bleek een energie neutraal huis te hebben. “Dat zou ideaal zijn”, zegt Elise. “Een zonneboiler, zodat we ook minder gas gebruiken is dan ook een wens. Op het moment schijnen de technieken nog niet uitontwikkeld te zijn. Dus hebben we eerst met subsidie zonnepanelen aangeschaft”.
 
Goed voor de portemonnee
10 zonnepanelen liggen op het dak, voor een opbrengst van 2100 Wattpiek. Kosten zijn inclusief monteren en burenkorting: 4250 euro. “We verbruikten tot nu toe ca 1700 Wattpiek en hebben dus nu nog overcapaciteit. Maar de energierekening is door onze babydochter Mei-Lin, die in april geboren is, al behoorlijk omhoog gegaan. En wie weet komt er nog een kleintje bij in de toekomst. Dan hoeven de monteurs niet nog een keer het dak op”. De beide buren hadden trouwens wat pech: in totaal waren 13 dakpannen gesneuveld. “Het zijn nog de oude rode dakpannen, die bij betreding toch behoorlijk broos bleken te zijn. Gelukkig waren de dakpannen niet duur, maar het was wel even zoeken om ze te vinden. Al met al waren de panelen op beide huizen in 1 dag gemonteerd en aangesloten op het electriciteitsnet. Al met al verwachten we meer opbrengst te hebben van ons spaargeld, nu het op ons dak ligt. Want op de bank brengt het iets meer dan 2% op, op je dak wel 8%. Bovendien verwachten we dat het huis met zonnepanelen meer opbrengt bij verkoop. Dus het is niet alleen goed voor het milieu maar op den duur ook voor onze portemonnee.
 
Energiebesparingstips:
Jorijn en Rutger:
  • spaarlampen en energiezuinige apparaten
  • klokschakelaars op de het mechanische ventilatie systeem en de router van de computer.” Jorijn: 'S nachts gebruiken we de computer toch niet dus dan kunnen ze net zo goed uit.”
  • samen douchen (zeiden ze met een knipoog ;-)
Xi-en en Elise:
  • echt uit zetten van computer en tv (in plaats van stand-by)
  • isolatie-folie achter de radiatoren.
  • gordijnen tot op de verwarming. Elise “Het is wel iets minder mooi maar de warmte komt de kamer in en blijft niet achter de gordijnen hangen.”
Interview door Margreet, mede-initiatiefnemer van Tuinwijk in 't Zonnetje
Hartelijk dank aan Jorijn, Rutger, Xi-en en Elise voor hun medewerking!
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden