herfstkleuren 2 We zijn weer bij de herfst aangekomen. De dagen zijn weer superkort. Dat is ieder jaar zo, maar over een tijdje is het de kortste dag. Op 22 december begint de sterrenkundige winter en dat is de kortste dag van het jaar 2012. Op deze dag komt de zon pas op om 8.46u en gaat onder om 16.30 u, dit zijn geen uiterste tijdstippen. Vanaf 13 december gaat de zon later onder en op 30 december blijft het 's ochtends het langst donker. Dat komt doordat de baan van de aarde om de zon geen cirkel is, waardoor de zon in de winter sneller beweegt dan in de zomer, het gevolg is dat de zon dagelijks iets later onder gaat.Meer hierover is te vinden op internet , de kortste dag van het KNMI.
Klik op de foto's, druk eerst F11.
Onder invloed van minder zonlicht laten de bomen hun bladeren vallen, bij de ene boom is dat eerder dan bij de andere boom. De herfst zorgt er ook voor dat wij verrast worden met een prachtig kleurenspel van bladeren die verkleuren. Dat kan soms heel spectaculair kan zijn.
Meer herfstfoto's door Luit: Klik hier
herfstkleuren Sierappel in de herfst
Invasie van mezen
Onze zomerse zangvogels zijn alweer vertrokken naar warmere streken omdat daar meer voedsel is, maar bij ons komen dan de wintergasten terug die in het hoge noorden te weinig voedsel kunnen vinden. Dat was de laatste weken het geval met duizenden mezen uit Noordoost-Europa die naar ons land toegekomen zijn om hier hun kostje op te halen omdat in die landen te weinig nootjes en ander voedsel is om ze op de pootjes te houden. Deze invasie is goed merkbaar want er zijn heel veel kool-en pimpelmezen aanwezig.
httpen.wikipedia.orgwikiFileParus major -Kew Gardens London England-8.jpg httpcommons.wikimedia.orgwikiFileLinariaCymbalaria-CloseUp-hr.jpg
In mijn tuin doen ze zich tegoed aan de zaden en vetbollen die in mijn tuin te vinden zijn en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Mezen zijn ook vreselijk gezellige vogels, helder en pienter zelfs 's morgens vroeg zijn ze volkomen helder. Aan de gekleurde ringen om de pootjes kun je aflezen waar deze mezen geringd zijn.
Maar de herfst is ook de tijd van de laatste vlinders die op de op de nog bloeiende bloemen de laatste nectar komen oogsten. In mijn tuin bloeit nog de muurleeuwenbek met kleine blauwe bloempjes. En niet te vergeten de paddenstoelen die het bos en onze tuinen komen opfleuren, de bloemen van de herfst. De afgevallen bladeren geven weer een geheel andere kleur aan onze tuinen.
Herfst 2012 vliegenzwam
 Voedsel kringloop
Voor veel mensen is dit alleen maar rommel die zo spoedig mogelijk opgeruimd moet worden. Maar dat is een misvatting, deze bladeren zorgen weer voor nieuw voedsel in de grond. Allerlei dieren en schimmels zorgen er voor dat het materiaal voor de plant of boom in opneembare vorm wordt omgezet. Het is naar mijn mening zo, datgene wat een plant of boom uit de bodem haalt moet er ook weer in, dat heet kringloop in zijn eenvoudigste vorm. Wormen, pissebedden slakken en oorwormen eten dat materiaal, ze poepen het weer uit en is dan kort gezegd weer opneembaar voor de plant. Dat is dan de humus.
Daarom ben ik ook tegen het gebruik van landbouwgif. Met een mooi woord heet dat spul tegenwoordig gewasbeschermings- middelen, maar het is en blijft gif. Maar het is ook slecht voor veel dieren die in de bodem leven en ook andere nuttige dieren vernietigen. In dit geval hoeven we alleen maar aan de verdwijnziekte van bijen te denken. Wat de oorzaak is, daarover is men het nog niet eens. Als de bijen verdwijnen komt de voedselvoorziening in gevaar. Bijen, hommels en vlinders zorgen voor bestuiving van die planten.
640px-Coccinella magnifica By Gilles San Martin httpwww.nationalgeographic.nlfotografiefotobladluis-8
Zo kan men voor het bestrijden van bladluis lieveheersbeestjes in zetten een paar exemplaren is al voldoende, ze zijn te vinden in de tuin. Maar de bladluizen vormen ook voedsel voor allerlei kleine zangvogels. Dus als men met gif tegen luizen gaat spuiten, vermoordt men ook de natuurlijke vijanden van de luizen.
 
Iedereen fijne feestdagen toegewenst en veel wandel-en fietsplezier.
Luit Dijkstra
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden