V.l.n.r. Emma Jantje Alfonds Robert en Frits  cliënten en medewerkers Venstercafé(Bron: NOVO Nieuws maart 2013) Het Venstercafé van Vensterschool Selwerd, Paddepoel en Tuinwijk is overdag een drukbezocht centrum. Er komen wekelijks tienduizend mensen over de vloer. Tot voor kort was dit wel anders. Toen werd het café alleen 's avonds door een commerciële partij geëxploiteerd. Nu bestaat er een samenwerkingsverband waardoor het café ook overdag geopend is. De Vensterschool en de gemeente zochten naar mogelijkheden om het café ook overdag te openen. Zij kwamen uit bij NOVO. NOVO zag dit als een mooie kans om dagbesteding voor cliënten op poten te zetten.
Foto: V.l.n.r. Emma, Jantje, Alfonds, Robert en Frits: cliënten en medewerkers Venstercafé
“Het Venstercafé is een samenwerkingsverband waarbij alle betrokken partijen profiteren. Voor onze cliënten is werken in het café een manier van maatschappelijke participatie en integratie. “Het is één van de doelstellingen en de visie van NOVO die we met onze dagbesteding proberen te realiseren”, zegt Sonja Lubbers, teamcoördinator dagbesteding van NOVO. “Dat gaat in dit café vanzelf. Cliënten staan hier middenin de samenleving, ze leren van de maatschappij. We willen graag dat cliënten zo zelfstandig mogelijk functioneren. Dagbesteding is dan ook geen doel maar een middel.”

Werken met een glimlach
Het dagbestedingsproject in het Venstercafé van de Vensterschool ging in september 2012 van start. Aanvankelijk met een bar-, keuken- en facilitair medewerker. Nu werken er in en om het café dertien cliënten van zowel NOVO als Lentis. Niet allemaal fulltime, het is maar net wat een cliënt aankan en waaraan hij of zij behoefte heeft. “Het wordt nog dagelijks drukker in het café”, zegt Sonja. “De basisingrediënten zijn het leveren van een goed product door cliënten die het naar hun zin hebben. Dit plezier straalt af op bezoekers, die vervolgens opmerken dat het hier zo gezellig is. We letten erop dat er geen werkdruk ontstaat. Horeca is wat ons betreft vriendelijkheid met een glimlach. Stress werkt averechts voor iedereen.”

Op mijn plek
Cliënt Alfonds Janssen (40) is vanaf het begin bij het project betrokken en werkt vier dagen per week in het sportcafé. “Toen ik de vacatures zag hangen heb ik meteen gereageerd”, zegt hij. “Na een sollicitatieronde ben ik aangenomen. Het bevalt me vanaf dag één heel goed. Ik sta achter de bar, zet en schenk koffie en thee, smeer broodjes, neem bestellingen op, doe de afwas, lap de ramen, maak de vriezer en koelkast schoon. Het is erg afwisselend en ik vind het allemaal even leuk. Dat geldt ook voor het contact met de klanten. Ik kan hier bovendien heel zelfstandig werken. En als het nodig kan ik is op de begeleiding terugvallen. Ik ben hier helemaal op mijn plek!
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden