
Het team is al jarenlang een zeer nuttige aanvulling bij het beheer van de openbare ruimte. Het effect ervan is ook te zien in de Leefbaarheids- en Veiligheidsmonitor, die duidelijk aangeeft, dat sinds 2002 de verloedering in De Tuinwijk enorm is teruggelopen. Gezien de bezuinigingen op het Stadsbeheer krijgt deze vrijwillige aanvulling nog meer betekenis in de nabije toekomst.
Hiernaast is het Onkruidteam ook een waardevolle tijdsbesteding voor de deelnemers met een langdurige bijstandsuitkering zonder sollicitatieverplichting, omdat dit gezien hun persoonlijke situatie zinloos is. Onder hen zijn sinds een paar jaar ook enige inwoners van de Lentiswoningen in de Concordiastraat. Zij kunnen zo contacten leggen met hun medebewoners.
Het gaat om relatief weinig gemeentegeld , maar wel om een zeer welkome materiele waardering voor het vrijwilligerswerk, dat deze wijkbewoners in alle seizoenen uitvoeren op straat. De realiteit en oprechtheid van de waardering voor hun werk komt het best tot uiting via een vaste, financiële bijdrage. De toelage geldt ook als onkostenvergoeding voor kleding, schoeisel etc.
De Rijksoverheid verbiedt dergelijke uitkeringen door de Sociale Dienst. De toelage kan ook langs andere weg doorgaan. Bijvoorbeeld via andere diensten van de gemeente of via een subsidie aan een welzijnsinstelling in Groningen, die de toelage doorsluist. In ieder geval kan enige creativiteit makkelijk tot een houdbare oplossing leiden.
Ook het Heel de Buurtoverleg Tuinwijk vond unaniem dit een slecht plan. De Wijkvereniging heeft daarom een bezwaar geschreven naar het College en roept het College op tot een creatieve oplossing voor voortzetting van de vrijwilligerstoelagen.
Intussen heeft het College gereageerd op vragen in de raad over dit onderwerp: Klik hier
Klik hier voor het artikel ‘Voor jezelf en voor de wijk’ dd. 13 mei 2012 over het Onkruidteam