Vlieland 2 Vlieland 1
 
Deze keer gaan voor de natuur iets verder van huis. Dat doe ik wel eens vaker. Niet dat er geen natuur in de Tuinwijk is, maar het is leuk om de natuur op een andere plek te bekijken. Je ontdekt weer andere dingen. In het weekend van 5, 6 en 7 juni was ik met goede vrienden op Vlieland, dat was al lang geleden gepland. Vlieland is ander land. We gingen met de veerboot Vlieland van 16 uur vanuit Harlingen naar Vlieland. De boot brengt je er in anderhalf uur naar toe. De zeereis naar Vlieland is de leukste tocht die je in ons land naar de waddeneilanden kunt maken. Voor dat we bij Vlieland zijn moet je nog een stukje over de Noordzee. Dat stuk heet het Stortemelk en dat merk je aan het slingeren van het schip, het kan daar behoorlijk spoken. 
Foto's aanklikken
Dan komen we in de Vliestroom en dan ligt Vlieland aan je voeten. Op het strand zie je de vakantiegangers zich vermaken. Vervolgens komen we aan de kade op Vlieland, waar een gezellige drukte heerst. Aangezien het zeker 25 jaar geleden is dat ik op Vlieland was, is op de kade heel veel veranderd. Voor het aanmeren van het schip is een grote stellage gebouwd vanwege de hoogte van het schip. Anders kom je er niet van af. De laatste keer dat ik er was kon de boot aan de kade aanmeren, dat was ook een heel ander schip, de Oost Vlieland. Dat schip meerde aan de kade aan. Nadat we de bagage in het hotel achter gelaten hebben, zijn we het dorp ingegaan om fietsen te huren en een eetgelegenheid te zoeken, die zijn er genoeg. Je kunt er heerlijk eten, vooral visgerechten. Zaterdag gingen we naar de Kroon's polder om vogels te kijken en andere zaken zoals planten en vlinders. Je kunt er met de bus komen, vanwege de harde wind was dat erg prettig.

Argusvlinders
Aan de vlinders die er fladderen ontdek je dat Vlieland ander land is. Ik ontdekte daar in de Kroon's polder Argusvlinders, dat is een vlinder die ik al jaren niet meer in onze omgeving heb gezien. Op een beschut plekje uit de wind kon je de vlinders op een zandig stukje zien. Als ik een jaar of negen geleden naar Garnwerd fietste zag ik ze regelmatig. Ze zijn weg! De Argusvlinder ,Lassiommata megera, is een vlinder waarvan de bovenzijde van de vleugels oranjebruin is en een donkere vlekkentekening en op de voorvleugels met één en op de achtervleugels met vier oogvlekken. De onderzijde van de achtervleugels is grijsgemarmerd, met langs de achterrand zeven gele zwartomringde oogvlekken. Er vlogen ook veel huiszwaluwen en boerenzwaluwen. Op het pad langs de polder waren kleine plasjes water achter gebleven veroorzaakt door de nachtelijke regen en onweer. De zwaluwen verzamelen hier klei voor hun nesten en om te drinken. Soms zaten er wel tien op een rij, je hoorde het gekwetter van de zwaluwen als ze opvlogen. Waar hoor je dat nog? De Kroon's polder is een stuk land dat onder water staat ten behoeve van de vogels. De toegang is er verboden, maar dat is niet erg, er valt genoeg te zien, vooral veel vogels. We zagen brandganzen met jongen, er vlogen kiekendieven, ganzen, eenden in allerlei soorten, meeuwen, visdiefjes en andere sternen. In de plassen zag je eilandjes van klei waarop grote groepen aalscholvers en meeuwen zaten te rusten.

Grote pannenkoeken Na deze ontmoetingen werd het tijd om de inwendige mens te verzorgen. Het nabij gelegen posthuis is een goede locatie. Er worden heerlijke en lekkere grote pannenkoeken gebakken. Daar hebben we gegeten. Een heerlijke pannenkoek met ham en kaas Toen die onderneming achter de rug was, gingen we weer de paden op . In de buurt van het posthuis zijn een paar drassige veldjes met orchideeën, wolfsmelk, rolklaver en echte koekoeksbloemen. De rolklaver kreeg bezoek van icarus blauwtjes, een mooie kleine blauwe vlinder. Er waren ook distelvlinders te zien, dat is een trekvlinder die in sommige jaren massaal naar ons land komt, Ze komen vanuit Noord-Afrika en Spanje naar ons land. Ook nu is dat weer het geval. En dan is het alweer zondag. We besloten om met de middagboot terug te gaan. Maar voor het zover was eerst aan de Waddenzee kijken.
Het was erg helder weer zodat we de vuurtoren van Texel in de verte konden zien. Het werd afgaand tij zodat de wadvogels voedsel kwamen zoeken. Op de dijk groeide een bijzondere mooie plant, genaamd zeekool. Crámbe Maritima. Dit is een blauwgroene vlezige middelhoge zomerbloeier. De onderste bladeren zijn in omtrek rond, zeer groot en sterk gegroefd. Vanouds komt de plant voor in het Zwarte-zeegebied, langs de kusten van de Britse eilanden, Noordwest-Frankrijk en Oostzeegebied. De plant is in 1935 voor het eerst gezien op Schouwen en heeft zich de laatste jaren uitgebreid naar onze kusten. Het is een kruisbloemige, de witte kroonbladeren ruiken sterk naar honing en is niet erg algemeen. De plant kreeg bezoek van een Atalantavlinder.

Dan is het tijd voor vertrek. Het is geweldig weer en veel drukte van zeilboten tussen Terschelling en Harlingen. Op de Richel een zandplaat bij Vlieland lagen zeehonden te rusten. Na een bezoek aan Vlieland kom je tot de ontdekking dat Vlieland ander land is.

Iedereen de komende tijd veel wandel-en fietsplezier. Literatuu Luit Dijkstra. Literatuur: Oecologische flora deel 2 en vlinders,rupsen en waardplanten.
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden