
Onder leiding van architectuurdeskundige Jaap Ekhart werd aandacht besteed aan de geschiedenis en de architectuur in de wijk.
Foto's aanklikken voor vergroting
Flankeurspoort

Tuindorpmodel

Langs het spoor

Na dit complex uit 1939 kwam het gezelschap aan bij de hoek van de Moesstraat,
waar de flat uit 1959, gebouwd in opdracht van woningcorporatie Concordia, een voorbeeld van de erg functionele weder-opbouwarchitectuur is, waarvan aan de Grote Markt natuurlijk heel veel bouwwerken te vinden zijn. In dit geval was de architect een zekere Baks, een natuurlijk katholieke architect, die verder veel katholieke kerken verbouwd heeft. Bij deze flat heeft hij toch nog in de balkons wat baksteensierwerk aangebracht, evenals in de gevel, als een historische verwijzing.

Concordiabuurt

Ook zijn enige invloeden van de Delftse School hier duidelijk aanwezig. Eenmaal in de Bessemoerstraat aangeland werd er op gewezen, dat de Tuinwijk op de Hondsrug gebouwd is, dus zijn de huizen ook niet onderheid.
Dat was goedkoop en daarom handig bij het bouwen van een volksbuurt. Hier speculeerde men wat over de betekenis van de naam Bessemoer. Verwijst het naar de vrouwelijke Oranjestadhoudster uit de 18e eeuw, die als koosnaam Bestemoer had? Of verwijst het naar het zogenaamde Bezemmoeras, het zompige terrein waar nu het Buurthuis staat, maar waar vroeger riet groeide waar bezems van gemaakt werden.

Radijsstraat
Op naar de Radijsstraat, de noordzijde in 1917/18 gebouwd door de aannemers Keizer en Keizer en de Zuidzijde in 1920 door de zeer protestants-christelijke corporatie Patrimonium. (nu nog steeds de eigenaar trouwens.) De architect van dit complex was Broos en van Wijk, die wel meer voor protestantse kring bouwde. Zeer eigenaardig was, dat deze woningen in de jaren 30 over een draadomroep-radiosysteem beschikte, via welke een aangewezen complexhoofd de bewoners ongevraagd kon oproepen naar de kerk in de Akkerstraat te gaan, de zondagschool bij te wonen of een gemeenteavond van de gereformeerde kerk te bezoeken.
In de jaren 70 werd alles gerenoveerd. De bewoners dwongen toen ook een zeer groen ingerichte straat af, die regelmatig met enige actie verdedigd moet blijven worden.

Ook namen de bewoners hier het initiatief om echte schilderijen op de woningen aan te brengen, dit nadat burgemeester Wallage had laten weten de zg. douchepanelen verschrikkelijk lelijk te vinden.
Wilgenlaan

Begraafplaats


In de vertaling van het Nederlands Bijbelgenootschap:
"Wanneer het stof terugkeert naar de aarde,
weer wordt zoals het was,
wanneer de adem van het leven weer naar God gaat,
die het leven heeft gegeven."
weer wordt zoals het was,
wanneer de adem van het leven weer naar God gaat,
die het leven heeft gegeven."
Detailopname Hebreeuwse tekst: klik hier
Tenslotte
Of hierna het Noorderstationcafé als de hemel beschouwd moet worden is niet helemaal duidelijk, in ieder geval eindigde daar de wandeling met gezellig gepraat onder het genot van een borrel.
Derk Jaap Bessem.
Hieronder is de videoreportage en meer foto's.
Klik hier of op de afbeelding boven om de videoreportage te zien
(door Liesbeth van Hoffen)
Alle foto's: Klik hier of ga naar de diaserie