280px-Overblijvende_ossentong_Pentaglottis_sempervirens_closeupDe Radijsstraat staat bekend als een gezellige groene straat. Veel groen in een straat zorgt juist voor een vriendelijke en ontspannen sfeer in een straat. Bovendien zorgen deze planten er voor dat vogels, vlinders en andere insecten zo'n straat gaan bezoeken.
Er zijn nog altijd mensen die onbekende planten als onkruid bestempelen. Onkruid bestaat niet!

Dat ontdekte ik toen we na het groenoverleg in het buurtpand met een paar straatbewoners, een vertegenwoordiger van Chr. Woningstichting Patrimonium en twee vertegenwoordigers van wijkpost Selwerd na afloop van het overleg nog even buiten stonden na te praten. Het ging over het groen in de straat. Ik deed een proef op de som door iemand, laat ik maar zeggen uit de officiële groep de vraag stelde of hij de plant die ik aanwees kende, het antwoord was dat hij het onkruid noemde.
Klik op de foto's om te vergroten, druk eerst F11
Onbekend maakt onbemind
De bewuste plant is een groene Ossentong en is zelfs een stinzenplant.
Groene ossentong Pentaglottis sempervirens(L) is een forse plant waarvan de bladeren in de winter groen blijven. 450px-Overblijvende_ossentong_Pentaglottis_sempervirensDe plant behoort bij de familie van de ruwbladigen.
Pentaglottis betekent vijf tongen, dat wil zeggen vijf kroonbladeren, Sempervirens betekent groenblijvend, vooral in zachte winters. Mijnheer Carolus Linnaeus; geboorte jaar 1707 in Zweden, heeft niet alleen de naam van deze plant bedacht, maar ook van vele andere planten. Hij deed dat op basis van bepaalde kenmerken van een plant of een dier.
Daarom is het oneerbiedig om allerlei planten als onkruid te bestempelen. Deze plant wordt al sinds 1594 in Nederland gekweekt. Hij behoort tot de ruwbladigen.
Op de bladeren zitten vaak witte vlekjes, ze zijn bovendien ruw behaard en lopen spits toe. De bloemen zijn hemelsblauw met witte schubben.
Van oorsprong is de plant inheems in Portugal, Spanje en in het zuidwesten van Frankrijk.
Groene Ossentong wordt ook nu nog als tuinplant gekweekt. Soms vindt verwildering plaats.

Een lief plantje
Dan gaat het nu over een plantje dat een grotere aaibaarheidsfactor heeft dan Ossentong en wel als een tuinplant wordt herkent: ik bedoel het blauwe druifje. Blauwe_druif_vdgDit aardige plantje zal bij de onkruidaanhangers wel tedere gevoelens opwekken. Dit is een leuke plant!
De wetenschappelijke naam is Muscari botryoides. De Latijnse naam is afgeleid van het woord muscus, waarvan sommige soorten van deze plant een lichte muscusgeurverspreiden. Botryoides komt uit het Grieks en betekent druiventros. Dit is aardig gevonden want met een beetje fantasie kun je er kleine druiventrosjes in zien.
Van oorsprong is deze plant afkomstig uit Centraal - en Zuidoost -Europa, Noord-Frankrijk en de Balkan.

Wat ruist er in het struikgewas?
Een andere plant; eigenlijk is het een struik rekenen we ook nog tot de stinzenplanten.
Symphoricarpos_albus1_iesHet is de sneeuwbes, (Symphoricarpus albus) de wetenschappelijke naam is afgeleid van symphoria, dat betekent zoveel als (samen) en carpos (fruit) en albus betekent wit, dus de witte vruchten komen groepsgewijs voor. Op zich stellen de kleine lichtroze bloemen niet veel voor, maar wespen, bijen, hommels en zweefvliegen doen zich tegoed aan de nectar van deze struik, die ongeveer 1,5 meter hoog kan worden. De witte bessen geven de plant zijn sierwaarde. Sneeuwbes is de laatste jaren massaal in openbare plantsoenen aangeplant. Dit zijn meestal cultivars, hierdoor krijg je toch wel een eentonig beeld van een straat en dat is jammer. Er zijn veel meer leuke struiken die een straat kunnen sieren. Van de bessen kun je door ze in een blaaspijp te stoppen een leuk knaleffect bereiken.
Veel mensen weten niet dat de bessen giftig zijn, dus waarschuw de kinderen dat ze deze bessen niet moeten eten of in de mond stoppen.
(Meer foto's van de Sneeuwbes: Klik hier!)

De zilverlingen van Judas
Nog een aardige plant die in de Radijsstraat veelvuldig voorkomt, is de Judaspenning,.Er zijn roodpaarse en wit bloeiende Judaspenningen. In de Radijsstraat komt alleen de wit bloeiende soort voor wat de reden hiervan is mij niet duidelijk, iemand die het weet mag het zeggen.
witte_Judaspenning_middelgrootJudaspenning behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is tweejarig, d.w.z.dat deze plant in het tweede jaar gaat bloeien.
De bloemen zijn zeer in trek bij een aantal vlindersoorten. Met name het oranje tipje maakt er gebruik van, maar ook Pinksterbloem en Look zonder look is bij deze voorjaarsvlinder favoriet.
Als de judaspenning uitgebloeid is dan vormen zich de fraaie zilverkleurige zaaddozen waarin de zaden zichtbaar zijn. Je kunt er een leuk herfstboeket van maken samen met andere uitgebloeide drogbloemen. Ze zijn erg decoratief.
Geef je ogen de kost, ook in de wintermaanden is er veel te beleven.
Iedereen de komende tijd veel wandel en fietsplezier.

Boek
Het fraaie boek Stinzenplanten in Groningen van Klaas van Nierop stadsecoloog in deze stad was mijn hulp bij het samenstellen van dit verhaal.
thumb_Stinzenpanten_in_Groningen

Het gebruik van dit boek kan ik van harte aanbevelen als leidraad voor de opzichters over de tuinen van diverse woningcorporaties om leuke tuinen te maken, in plaats van kaalslag zoals vaak gebeurt tot boosheid van veel bewoners.
Luit Dijkstra

Meer informatie: klik op de foto. NB: het persbericht is uit 2009!


De foto's zijn auteursrechtelijk toegestaan.



Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden