(Persbericht) Al bijna 400 jaar komen grote groepen jongeren naar Stad om te studeren. De laatste jaren neemt het aantal studenten jaarlijks met rond de 5% toe. Dit betekent dat er jaarlijks ongeveer 700 studenten extra een kamer nodig hebben. De gemeente Groningen heeft de groei van dit aantal kamers overgelaten aan de vrije markt. Daardoor zijn er meer studenten in de wijken komen wonen. Dit gaf problemen omdat studenten een ander levensritme hebben.
Klik op de foto's druk eerst F11
Omdat dit probleem eigenlijk een steeds groter deel van de stad treft en er allerlei berichten in de krant verschijnen over een steeds grotere intolerantie tussen stadjer en student, zijn we met vertegenwoordigers van een aantal wijken en studentenorganisaties bij elkaar gekomen. We hebben ons verenigd in het Platform huisvesting student en stadjer (PHSS).
We zijn tot de conclusie gekomen dat de kern van het probleem ligt bij de kwalitatief slechte huisvesting van studenten. ‘Gewone' huizen, inclusief de bijbehorende tuinen, zijn niet gebouwd op het intensieve gebruik door studenten (meer individuele bewoning per pand). Studenten betalen vaak te veel voor wat ze krijgen, fietsen versperren de stoep, tuinen en panden worden verwaarloosd. We hebben een wensenlijst naar de gemeente gestuurd en zijn nu druk in gesprek met de wethouder en de politieke partijen.
De stand van zaken is op dit moment dat de gemeente gaat zorgen dat er 5300 wooneenheden voor jongeren worden gebouwd, gedeeltelijk tijdelijk (voor een jaar of 10). De gemeente heeft hiervoor locaties en gebouwen aangewezen en is in overleg met de woningcorporaties. De bedoeling is dit voor 2014 te realiseren. We zijn hier erg voor, studenten krijgen dan kwalitatief goede woonruimte voor een reële prijs, en buren met een verschillend levensritme hebben minder last van elkaar. We hebben echter nog vraagtekens of dit gaat lukken op deze korte termijn gezien de procedures die er bij bouwen horen.
Op de foto's de beoogde locaties voor jongerenhuisvesting nabij de Tuinwijk. De zgn Rabotoren en het het gebouw van de Alfacollege (voorheen GAK-gebouw)
Een ander punt is betere handhaving en het voorkomen van overlast. Op ons voorstel, denkt de gemeente erover de huisbaas meer verantwoordelijk te maken voor de situatie rond een pand en hem daar ook op aan te spreken. Dit om de situatie in bepaalde wijken te verbeteren.
Ook leven er ideeën om in bepaalde wijken minder studentenpanden toe te laten dan in andere. Hoewel we begrijpen dat de betrokken wijken hier voor zullen zijn, zijn wij er als Platform op tegen.We hebben met zijn allen veel plezier van de studenten, laten we de eventuele problemen dan gelijk verdelen. De ervaring in wijken waar allang studenten wonen, is dat er geen noemenswaardige problemen zijn, zolang er een bepaald evenwicht in de wijk is. Studenten in de wijk betekent niet per definitie overlast.
Heeft u meer informatie, ideeën:mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer informatie:
- Videoverslag van de Raadscommissie Ruimte en Wonen 3 november, Agendapunt B.1. Collegebrief: Jongerenhuisvesting: Klik hier
- De plannen van de gemeente zijn vastgelegd in de Nota Jongerenhuisvesting en de Discussienota jongerenhuisvesting. Klik hier voor de collegebrief met daarbij de Notitie Particuliere Kamerverhuur . De andere notitie kunt u downloaden. Klik op: Jongerenhuisvesting Notitie BouwJong (1.45 MB)