(Groeten_uit_de_RadijsstraatDoor Eduard van den Hoff) Onlangs ontving de redactie van Spijkerhard een ansichtkaart uit de Radijsstraat. Het vrolijke kaartje vormt de afsluiting van een project waarbij 41 badkamerpanelen zijn beschilderd door kunstenaars. Dit gebeurde op initiatief van wijkvereniging Tuinwijk, die bijzonder actief is in het bevorderen van de leefbaarheid van de omgeving en ervoor zorgt dat buurtbewoners met elkaar in contact komen.
Klik op de foto's, druk eerst F11

Douchepanelen_Radijsstraat-2
Liesbeth van Hoffen is bewoonster van de Radijsstraat en actief lid van het straatcomité. Ze vertelt dat de ansichtkaart een kunstproject afsluit dat al in 2003 startte. Veel woningen in de straat hebben de badkamer aan de straatzijde en die ruimte is afgetimmerd met een trespa-plaat. Die platen hadden een gele kleur en waren voorzien van het logo van de woningbouwvereniging, Patrimonium.
In de loop der jaren raakte de boel flink verbleekt. ‘Ik was bekend met een organisatie die bedrijfsgebouwen beschildert', vertelt Van Hoffen. ‘Binnen het straatcomité Radijsstraat heb ik het idee geopperd om de panelen door kunstenaars te laten beschilderen.' Het idee werd warm onthaald en er werd onmiddellijk een ‘commissietje' ingesteld dat de haalbaarheid van een dergelijke onderneming ging onderzoeken.

Al snel bleek dat de Radijsstraat van alle kanten op steun kon rekenen: geld kwam er van de gemeente, de woningbouwvereniging en de Rabobank, Gjaltema stelde gratis bouwsteigers ter beschikking, verf kwam er van een schildersbedrijf en het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK) hielp het project ontwikkelen en landen in de buurt.
Douchepanelen_Radijsstraat-19A Douchepanelen_Radijsstraat-6A Douchepanelen_Radijsstraat-27A Douchepanelen_Radijsstraat-11A
Douchepanelen_Radijsstraat-9AVan Hoffen: ‘Samen met het CBK hebben we een wedstrijd uitgeschreven onder kunstenaars. Zij konden een proefontwerp sturen voor een paneelschildering.' Het thema luidde natuur, zo had de straat beslist. Maar liefst veertig kunstenaars meldden zich en na een voorselectie te hebben gemaakt met het CBK organiseerde het straatcomité een tentoonstelling van acht kunstenaars in het buurtpand.
De bewoners van de Radijsstraat konden na het bekijken van de voorontwerpen hun stem uitbrengen op hun favoriete kunstenaar. Uiteindelijk bleven er vier kunstenaars over. ‘Er waren in totaal 41 panelen te beschilderen', aldus Van Hoffen. ‘Twee ervan reserveerden we voor de buurtkinderen. Voor hen werd een speciale workshop georganiseerd die een aantal vrolijke ontwerpen opleverde.' In de zomer van 2003 stonden de kunstenaars op de steigers.

Douchepanelen_Radijsstraat-30ADe onthulling werd gevierd met een groot straatfeest waar ook de wethouder en andere notabelen acte de présence gaven. ‘De afsluiting van het project met een ansichtkaart met daarop een aantal afbeeldingen van de kunstwerken, bleef helaas liggen. Tot ik in contact kwam met een buurtgenoot die folders en dergelijke maakt. Via hem hebben we een aantal stagiaires op het ansichtkaartproject gezet, met dit als resultaat', wijst Van Hoffen trots op de ansichtkaart. Daarmee bewijst ze dat het belangrijk is te weten wie je buurtgenoten zijn, wat ze kunnen en hoe je hun talenten kunt inzetten voor de wijk.

Douchepanelen_Radijsstraat-31A‘Ik ben momenteel m'n koers wat aan het verleggen', lacht ze. ‘Ik ben koordirigent, maar ook opgeleid als sociale wetenschapper en wil me meer bezighouden met buurtcultuurprojecten.' Ze hoopt dat ze wijkbewoners met elkaar kan verbinden en dat er zo meer onderling begrip ontstaat. Dat doet ze ondermeer door allerlei buurtactiviteiten te filmen met een videocamera en de filmpjes vervolgens op de wijkwebsite te zetten en op StadjersTV. ‘Een buurt kan vol ZZP'ers zitten', zegt ze, ‘waarmee leuke en mooie projecten zijn te ontwikkelen. Verder hoop ik studenten en kunstenaars op te kunnen sporen die zich willen inzetten voor de wijk.'

Natuurlijk verloochent Van Hoffen haar muzikale achtergrond niet: ze wil ook muziek inzetten als buurt-bindmiddel. Zo is ze van plan muziek van de diverse culturen uit de wijk te verzamelen om die vervolgens om te zetten in liederen voor een nog op te richten buurtkoor. Kortom, Van Hoffen zit vol ambities. Spijkerhard zal beslist niet voor de laatste keer in de Radijsstraat zijn geweest.


Groeten_uit_de_Radijsstraat_achterkant
De kaarten zijn gratis verkrijgbaar bij Kunstcommissie Radijsstraat, Liesbeth van Hoffen, Radijsstraat 32A, Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Grotere hoeveelheden tegen kostprijs.

Meer Foto's schilderijen Radijsstraat (niet compleet): Klik hier
Op 23 augustus 2003 was de officiële opening: Klik hier

Spijkerhard
Spijkerhard_logo
Spijkerhard is de Stadsvernieuwingskrant voor Groningen, die 4x per jaar verschijnt.  Hierin wordt gepubliceerd over ontwikkelingen in de verschillende wijken, interviews, columns.
Bewonersorganisaties krijgen dit blad over de post. Langs digitale weg is deze stadsvernieuwingskrant nu voor iedereen toegankelijk.
Downloaden Spijkerhard: Klik hier
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden