Een werkgroep met bewoners uit de Tuinwijk en Paddepoel-zuid-oost moet nu snel het plannen maken voor de herinrichting van de Bessemoerstrook vlot trekken.
Dit moet eigenlijk ook letterlijk opgevat worden, de Bessemoerstrook is het laaggelegen, wat drassige restgebied tussen De Tuinwijk en Paddepoel -zuidoost.
Het gebied is de afgelopen dertig jaar dichtgeslibd met twee scholen, een buurtcentrum, voetbalveld en voetbalkooi.
Een restgebied tussen twee wijken, dat er rommelig uitziet en twee wijken ook gescheiden houdt.
We interviewen Ingrid Bolhuis, de gemeentelijke projectleider bij de Dienst Ruimtelijke Ordening en Economische Zaken, die sinds een paar maanden de opdracht heeft het proces van herinrichting nu echt vorm te geven, zodat er rond de zomer 2011 een duidelijk plan op hoofdlijnen ligt.
Ingrid doet daarbij een beroep op de bewoners van De Tuinwijk en Paddepoel Zuidoost om actief mee te werken aan het opzetten van een voorstel. Er is door wethouder Frank de Vries naast de eerder toegezegde extra 1.1miljoen nog 450.000, - euro uitgetrokken voor het project. Daarnaast is er geld uit het Nieuw Lokaal Akkoord beschikbaar gesteld. Voorwaarde is het vlot afronden van het plan, want een deel van het geld moet op korte termijn besteed worden. Het wordt volgens Ingrid een heel mooi project, dat veel mensen in de Tuinwijk en Paddepoel -zuidoost kan interesseren in hun woonomgeving.
Werkgroep Bessemoerstrook
De eerste bijeenkomst van de Werkgroep is maandag, 31 januari om 19.30 uur in Buurtcentrum Tuinwijk, Bessemoerstraat 2. Opgeven bij projectsecretaris mevr. Lisa Blom, tel 3678111 bij de Dienst RO/EZ. Of per E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Ingrid Bolhuis coördineert de Werkgroep; zij hoopt, dat de geïnteresseerde bewoners meer zullen zijn dan alleen een Klankbord om vanuit de gemeente wat tegen aan te tikken, maar dat er samen aan een goed plan kan worden gewerkt. (uiteraard binnen de financiële en stedenbouwkundige grenzen) Binnen de Dienst RO/EZ. Is genoeg ecologische, stedenbouwkundige en financiële deskundigheid om de werkgroep te adviseren bij het maken van het plan.
Lang is de positie van het Alfacollege aan de Dierenriemstraat een hobbel geweest om tot uitvoerbare planvorming te komen. Vanaf 2002 heeft de projectontwikkelaar Trebbe, eigenaar van de school, met woningbouwcorporatie Lefier plannen gemaakt om dat stukje van de Bessemoerstrook zowel winstgevend als stedenbouwkundig acceptabel vorm te geven.Uiteindelijk is Lefier niet verder gegaan met het project en heeft De Huismeesters het stokje overgenomen.
Ingrid vertelt, dat er nu een plan voor 32 grondgebonden huurwoningen op de plaats van het Alfacollege is ontwikkeld, dat uitvoerbaar is en een bijdrage kan zijn aan de woonkwaliteit in de Tuinwijk. Dit plan neemt slechts een deel van het oppervlak van het Alfacollege in beslag. Ingrid laat zien, dat er dan ruimte genoeg is om nieuwe paden aan te leggen, te schuiven met voorzieningen als de voetbalkooi en het buurtcentrum en na sloop van de bejaardenwoninkjes van Nijestee aan de Dierenriemstraat het nieuwe park goed met Tuinwijk en Paddepoel te verbinden. Nu is het mede aan de bewoners volgens Ingrid om er verder wat van te maken.
Een andere grote hobbel blijft helaas de komende 10 jaar nog staan. De huidige Van Lieflandschool is te duur om nu al te slopen. Die blijft het park dus nog even afsnijden van de groenzone in Selwerd. Maar voor het overige is ruimte genoeg voor een nieuw Bessemoerpark.
Bessemoerstrook groene zone
Overigens: Wat oudere denkmodellen m.b.t. de strook zijn in maquettevorm op dit moment te zien op de tentoonstelling van Jaap Kraayenhof in de expositieruimte van de Dienst RO/EZ aan het Zuiderdiep t/m 11 februari 2011.
Derk Jaap Bessem.
Luchtfoto Bessemoerstrook
Klik op de afbeelding bovenaan om op de fotopagina de luchtfoto's van de Bessemoerstrook (en Tuinwijk voor de renovatie Concordiabuurt) te bekijken. Druk dan de F11 Toets voor volledig scherm. Bladeren met pijltjestoets
Video over de Bessemoerstrook
'Naar buiten!' Door Liesbeth van Hoffen 12 februari 2010. Gesprek met Rob van Gemert, stedenbouwkundige. Klik op de afbeelding.