SpreeuwDit is dan weer het eerste artikel van het nieuwe jaar. De rolletjes, kniepertjes en kerstkransjes zijn verorberd en het leven probeert zijn gewone ,gang weer te vinden. Helaas ging het alweer gepaard met een grote brand bij Moerdijk en men ging elkaar ook alweer vermoorden. Maar gelukkig is het niet allemaal narigheid wat de klok slaat. De winter viel al vroeg in en dat bracht mooie winterse beelden met zich mee.
De schaatsliefhebbers konden genieten van prachtig ijs en dat deden ze dan ook met volle teugen. Maar vandaag 12 januari, toen ik op de gedachte kwam om een nieuw artikel voor de Tuinfluiter te schrijven, is het een regenachtige dag en niet plezierig om buiten te zijn.
Tijd voor nieuwe avonturen in de Tuinfluiter!
Foto's aanklikken voor vergroting of vogelgezang
Ook in huis kan het leuk zijn.
Keep_Fringilla-montifringillaVooral in de wintermaanden is het leuk om op vogels te letten die onze stadstuinen dan komen bezoeken. Naast de mezen en merels komen er zo nu en dan ook bijzondere vogels op bezoek die je in de zomermaanden niet zult zien, omdat hun broedgebieden elders liggen. Dat zijn de wintergasten. Zo ontdekte ik begin januari vogels in de tuin die ik een paar jaar eerder ook al eens had gezien. Het waren kepen. Hun broedgebied ligt in het hoge noorden van Scandinavië. Daar bevolken ze de naaldwoudzone en de hooggelegen berkenbossen. Het formaat en vorm is gelijk aan die van de vink, maar ze zijn goed te herkennen aan de witte stuit. In het prachtkleed heeft het mannetje een zwarte rug en kop: borst en schouders zijn oranje en ze hebben een zwarte Keep snavel. Die snavel is in de wintermaanden geel. De vrouwtjes zijn minder mooi gekleurd, zowel man als vrouw hebben twee donkere strepen over de kruin lopen deze is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar Vermoedelijk is het in Scandinavië nu zo koud dat ze komen kijken of er bij ons nog wat te eten valt. Gelukkig kan daar voor gezorgd worden.

Vink_Fringilla-coelebsIk zie ze een paar keer per dag langs komen samen met vinken en groenlingen. Kepen behoren tot de familie van de vinken, Fringillidae. De wetenschappelijke naam van de vink is Fringilla coelebs, dat betekent eigenlijk de alleenstaande vink. Deze naam is bedacht door Carolus Linnaeus als geboren Zweed en natuurmens omdat je in de wintermaanden in Scandinavië alleen maar mannetjes vinken zag. De roep van de vink is een helder pink pink en de zang is de bekende vinkenslag. De wetenschappelijke naam van de keep is Fringilla montifringilla, dat betekent eigenlijk in het gebergte levende vink. De roep van de keep is een karakteristiek, luid, nasaal, krakend of hard kèhp.

Gezellige drukte
Groenling_Carduelis-chloris-thSoms is het een drukte van belang, dan zitten er wel een stuk of acht vogels op de voederplaats zaden te eten, Ze vliegen met een pinda of een zonnebloempit naar een tak van een boom en gaan daar in alle rust peuzelen zodat ze geen last hebben van andere druktemakers. Het is lang niet altijd pais en vrêê in de vogelwereld. Er zijn vogels die er zo onschuldig en lief uitzien, maar ondertussen kleine agressieve wezens zijn. De pimpelmezen zijn hier een voorbeeld van. Als ze de kans krijgen jagen ze ook vogels die groter zijn weg. Maar ook de groenlingen kunnen er wat van, die vliegen elkaar ook regelmatig in de haren of veren zoals je het noemen wilt en vliegen rollebollend over de voedertafel.

Ja, en wat vliegt er nog meer? Koolmezen, Vlaamse gaaien, merels, spreeuwen, staartmezen en een roodborst, die altijd alleen is zoals het een roodborst betaamt.
Vlaamse_Gaai_Garrulus-glandarius Roodborst_Erithacus-rubecula_met_geluid Koolmees_Parus_major Turkse_Tortel_Streptopelia-decaocto-th
Regelmatig komt ook een Turkse tortel op bezoek, een aardig en vriendelijk duifje Deze tortel mist aan één poot zijn tenen, hij hinkt een beetje , maar hij redt zich er wel mee. De geschiedenis van de Turkse tortel is erg succesvol. Tot 1930 kwam hij in Europa hoofdzakelijk voor in delen van de Balkan, maar in de daarop volgende jaren heeft hij grote delen van midden -en west Europa gekoloniseerd

Geen mussen.
VogelgidsvanEuropaMaar de mussen laten het bij mij in de tuin nog steeds afweten, ondanks de lekkere hapjes die er uitgestald liggen. We zullen in de komende tijd ons best doen ze te verleiden om ook onze tuinen te bezoeken. Maar hebben kun je ook niet alles hebben, ik heb kepen en die heeft een ander weer niet.

Iedereen de komende tijd veel wandel-en fietsplezier

Literatuur: vogels van west-en midden Europa,
ANWB Vogelgids van Europa (klik op afbeelding rechts)
Luit Dijkstra.

Dit artikel is eerder verschenen in de Tuinfluiter krokusvakantie 2011
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden