
De schaatsliefhebbers konden genieten van prachtig ijs en dat deden ze dan ook met volle teugen. Maar vandaag 12 januari, toen ik op de gedachte kwam om een nieuw artikel voor de Tuinfluiter te schrijven, is het een regenachtige dag en niet plezierig om buiten te zijn.
Tijd voor nieuwe avonturen in de Tuinfluiter!
Foto's aanklikken voor vergroting of vogelgezang
Ook in huis kan het leuk zijn.
Vooral in de wintermaanden is het leuk om op vogels te letten die onze stadstuinen dan komen bezoeken. Naast de mezen en merels komen er zo nu en dan ook bijzondere vogels op bezoek die je in de zomermaanden niet zult zien, omdat hun broedgebieden elders liggen. Dat zijn de wintergasten. Zo ontdekte ik begin januari vogels in de tuin die ik een paar jaar eerder ook al eens had gezien. Het waren kepen. Hun broedgebied ligt in het hoge noorden van Scandinavië. Daar bevolken ze de naaldwoudzone en de hooggelegen berkenbossen. Het formaat en vorm is gelijk aan die van de vink, maar ze zijn goed te herkennen aan de witte stuit. In het prachtkleed heeft het mannetje een zwarte rug en kop: borst en schouders zijn oranje en ze hebben een zwarte Keep snavel. Die snavel is in de wintermaanden geel. De vrouwtjes zijn minder mooi gekleurd, zowel man als vrouw hebben twee donkere strepen over de kruin lopen deze is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar Vermoedelijk is het in Scandinavië nu zo koud dat ze komen kijken of er bij ons nog wat te eten valt. Gelukkig kan daar voor gezorgd worden.


Gezellige drukte
Soms is het een drukte van belang, dan zitten er wel een stuk of acht vogels op de voederplaats zaden te eten, Ze vliegen met een pinda of een zonnebloempit naar een tak van een boom en gaan daar in alle rust peuzelen zodat ze geen last hebben van andere druktemakers. Het is lang niet altijd pais en vrêê in de vogelwereld. Er zijn vogels die er zo onschuldig en lief uitzien, maar ondertussen kleine agressieve wezens zijn. De pimpelmezen zijn hier een voorbeeld van. Als ze de kans krijgen jagen ze ook vogels die groter zijn weg. Maar ook de groenlingen kunnen er wat van, die vliegen elkaar ook regelmatig in de haren of veren zoals je het noemen wilt en vliegen rollebollend over de voedertafel.

Ja, en wat vliegt er nog meer? Koolmezen, Vlaamse gaaien, merels, spreeuwen, staartmezen en een roodborst, die altijd alleen is zoals het een roodborst betaamt.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Geen mussen.

Iedereen de komende tijd veel wandel-en fietsplezier
Literatuur: vogels van west-en midden Europa,
ANWB Vogelgids van Europa (klik op afbeelding rechts)
Luit Dijkstra.
Dit artikel is eerder verschenen in de Tuinfluiter krokusvakantie 2011