Bram_Douwes_bij_Braille-plattegrondEr is een heleboel bijzondere kunst in de stad Groningen te zien. Niet alleen in musea en galeries of bij verzamelaars, maar ook gewoon op straat, overal en nergens in de stad. Op pleinen, in trappenhuizen, aan gebouwen, op veldjes en in vijvers zijn ‘kunstwerken in de openbare ruimte' geplaatst. Waarom eigenlijk ? En wie bepaalt dat?
Een kleine groep deskundigen bepaalt voor de stad welke kunstwerken op welke plek het straatbeeld sieren. Maar de stad is toch van iedereen ? Daarom stelt de Straatkunstprijs de vraag: ‘Wat vindt jij nou zélf van die kunstwerken?' en nodigt je uit om te laten weten wat jij het mooiste, leukste, spannendste, beste of gekste kunstwerk in Groningen vindt.
Iedereen kan zelf eerst nomineren, dan stemmen

Nominatie en stemmen
Van 25 april tot 16 mei worden alle Groningers uitgenodigd om hun favoriete kunstwerk te nomineren op de website (www.groningsestraatkunstprijs.nl) of via een smartphone applicatie. Of dat nou een klassiek standbeeld is, een bijzondere geveltuin, woeste graffiti of een abstracte installatie, stiekem of officieel - het is aan jou.
In de tweede helft, van 16 mei tot 25 juni, wordt uitgebreid aandacht besteed aan 9 genomineerde werken en worden Groningers opgeroepen om te stemmen op hun favoriet. Op 25 juni wordt uiteindelijk de Groningse Straatkunstprijs toegekend aan het kunstwerk dat de meeste stemmen heeft gekregen.

Aandacht in de media
OOGtv zendt vanaf zaterdag 30 april in 8 afleveringen de Groningse Straatkunstprijs uit, met Bram Douwes als host. In het programma nemen verschillende gasten, zowel rasechte ‘stadjers' als mensen uit de kunstwereld, de kijker mee langs hun favoriete straatkunstwerken. De werken worden op een bijzondere en esthetische manier in beeld gebracht; zowel letterlijk als figuurlijk worden ze vanuit een andere hoek bekeken. Naast het televisieprogramma zal Dagblad van het Noorden gedurende de Straatkunstprijs uitgebreid aandacht besteden aan kunst in de openbare en hangen er affiches in de stad.

Web en app
Op de website kun je kunstwerken aanmelden, commentaar geven en natuurlijk stemmen.
Ook met je telefoon kun je via een mobiele applicatie in Layar overal en op elk ogenblik informatie vinden over de kunstwerken, en heel gemakkelijk deelnemen aan het project. Vanaf 25 april is de Straatkunstprijs-layar gratis te downloaden voor smartphones. Alle aangemelde werken worden op de website geregistreerd en voorzien van informatie; zo kun je precies bijhouden welke werken de hoogste waardering krijgen van jouw stadsgenoten, waar deze te zien zijn en wat ze daar nou eigenlijk doen.
De Groningse Straatkunstprijs wijst alle Groningers op de vele bijzondere kunstwerken in de openbare ruimte van de stad ; ze staan er immers voor iedereen, gratis en voor niks, maken de stad bijzonder en geven identiteit aan buurt, plein en plek.

Data
  • Televisie : OOGtv - afl.1: 30 april, vanaf 17:30 , afl.8: 25 juni, 17:30 - div herhalingen Presentatie: Bram Douwes, Gasten: o.a. Arno van der Heyden, Frank Schaap, Ton Schroor en Janine Abbring.
  • Krant : Dagblad van het Noorden, regelmatig redactionele aandacht 25 april - 25 juni
  • Abri's : Affiches in straatmeubilair 25 april - 25 juni
  • Web : www.straatkunstprijs.nl, www.groningsestraatkunstprijs.nl
  • App : zoek ‘straatkunstprijs' in applicatie Layar. Vanaf 25 april beschikbaar
  • Jury: 16 mei, Juryleden: o.a. Mannes van der Laan (chef kunst Dagblad vh Noorden), Rob van Gemert (stedenbouwkundig adviseur), Jenne Hoekstra (fotograaf / beeldend kunstenaar
  • Finale: 25 juni, uitgezonden op OOGtv vanaf 17:30
SKP_Logo_Groningen_JurkIdee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden