European_Wasp_-_Full_Body_PictureHoeveel plezieriger kan het leven voor sommige mensen worden als ze zich meer bewust zouden zijn van hun omgeving en de dingen die daarin gebeuren.
Op deze gedachte kwam ik tijdens een gesprek met één van mijn buren in de Radijsstraat. Dat gebeurde tijdens een zonnige warme dag in mei. Ik raakte met haar aan de praat en stelde vast dat het zo heerlijk is om buiten in de zon te zitten.
Daarover was ze het wel met mij eens, maar de wespen of bijen die om haar heen vlogen vond ze toch minder aangenaam.
Foto's aanklikken, druk eerst F11
Ze zijn niet gevaarlijk.
Er vlogen inderdaad op wespen gelijkende insecten rond, maar een voor mensen ongevaarlijke soort. Ze kunnen wel steken maar dat doen de vrouwtjes alleen om hun prooidieren te verlammen. De wespen die er rond vlogen hadden het erg druk: ze verdwenen regelmatig via een gaatje tussen de klinkers in de grond waar ze een nestje aan het bouwen waren. Het uitgegraven zand zie je als een hoopje liggen, daarin zit aan de bovenkant een gaatje waardoor de wespen in en uit kunnen gaan. Zo'n gang kan wel 20 tot 30 cm.diep zijn.

LimonadewespMaar dit zijn heel andere wespen dan die soort die ons het leven zuur maken. Die wespen komen later in de zomer, wij noemen ze limonadewespen. Deze zijn ook groter en bovendien leven ze in grote kolonies.
Helaas denken veel mensen dat alle insecten die geel-zwart gekleurd zijn steekbeesten zijn. Hoverfly_flying_midairHet tegendeel is waar, hun kleuren dienen alleen als verdediging tegen vogels en andere belagers. Zwart- geel betekent: kijk uit, ik ben gevaarlijk!.Veel insecten beschikken over deze kleuren. Ook zweefvliegen en hommels en die zijn ongevaarlijk. Een hommel kan wel kan steken, maar doet dat alleen als hij geplaagd wordt of klem zit onder je arm of zo, verder is het een goedig brommende dikzak.

Moeilijke omgeving
Eigenlijk is het verbazingwekkend dat deze graafwespen in staat zijn om in zo'n vijandige omgeving te kunnen leven en voor het nageslacht te zorgen. Want regelmatig wordt het gaatje dicht gegooid door de regen, of door mensen die er niets vermoedend overheen lopen. Steeds weer opnieuw moet het nestje open gemaakt worden. De vrouwtjes hebben vaak stekels (tarskam geheten) aan de voorpoten waarmee ze kunnen graven.
SnuittorEr zijn veel soorten van dit soort solitair levende bijen en wespen. Sommige nestelen in dood hout in rietstengels of in klei. De nesten worden voorzien van verscheidene soorten insekten al naar gelang de graafwesp-soort zijn ze verlamd met de angel van het vrouwtje. In dit geval zijn het snuittorren. Daar worden de eieren bij gelegd en de wespenlarven moeten leven van het opgeslagen voedsel, totdat ze verpoppen.

snuittorrendoder_3 Er zijn ongeveer 9000 soorten graafwespen bekend, waarvan in Nederland ongeveer 170 soorten leven.
De soort waar het in ons geval om gaat is een graafwesp die in de grond leeft, de wetenschappelijke naam van deze wesp is Cerceris arenaria of grote knoopwesp. Wordt ook wel snuittorrendoder genoemd.
Ook dit is ook natuur in de Tuinwijk. Tot zover de graafwespen

Nog meer natuur
GierzwaluwMaar er is meer te beleven: wij proberen de mussen in de straat terug te krijgen, ik denk dat ze wel zullen komen want met de mooie nestkasten, die in de straat zijn opgehangen moet het toch lukken. Zo nu en dan zie ik wel eens een paar mussen in de boom die voor mijn huis staat. Oh ja en niet vergeten, de gierzwaluwen, die in deze tijd met grote vluchten boven de Tuinwijk te zien en te horen zijn. Als ik zie wat er rondvliegt aan gierzwaluwen, dan zou ik denken dat de Tuinwijk bezig is een bolwerk van deze vogels te worden.De tijd dat deze vogels hier zijn is maar kort: van begin mei tot begin augustus. Dan vertrekken zealweer en beginnen aan een tocht vol gevaren terug naar Afrika. We zullen ze missen, want ze vangen enorme aantallen insecten, maar er verdwijnt ook een stukje levendigheid boven onze Tuinwijk.
Geluid gierzwaluw: klik hier
Nieuwe_insectengids

Iedereen de komende tijd veel wandel- en fietsplezier.

Luit Dijkstra
Literatuur: Tirion Nieuwe insekten gids van Michael Chinery

snuittorrendoder_2
Idee Tuinwijk
Idee Comité Tuinwijk Banner Wijkwebsite
Update 31 mei 2018
Klik op de afbeelding!
 
Impressie sloop Buurtcentrum 19-24 september 2014
Sloop buurtcentrum door Luit Dijkstra
Klik op de afbeelding (Foto's door Luit Dijkstra)
Facebook Luisterwijk
Luisterwijk
Klik op de logo's
Zonnepanelen Tuinwijk  Informatie, deelname
Installatie Zonnepanelen Concordiastraat-38
Klik op de afbeeldingen!
Herinrichtingsblog Studentenbuurt 19
Herinrichting_Studentenbuurt_12_september_2011
Lees verder.... Klik ook op
Video's in HD: Klik hier
2 Tuinwijkvideo's Bessemoerpark/nieuwe Buurtcentrum van 1 en 18 april 2014
 bomen BMpark
Prunus in bloei (Inge Okken)
untitled3
Klik op de afbeeldingen!

Gemeente Groningen

Geen feed gevonden