Het is even schrikken voor de geboren en getogen Tuinwijker Trijnko als hij na het overlijden van zijn moeder Sientje haar dagboek vindt en leest dat zijn vader mogelijk niet zijn echte vader was. Hij roept de hulp in van zijn nog levende familieleden (het publiek) en keert terug naar het verleden van zijn moeder, naar de Tuinwijk aan het eind van de Tweede Wereldoorlog, om uit te zoeken wie zijn vader zou kunnen zijn. Tijdens deze tocht door ruimte en tijd maakt het publiek kennis met Sientje, met haar dromen en illusies en met haar leven in de toen nog verzuilde wijk in het Nederland van halverwege de jaren 40 van de vorige eeuw. Als Trijnko’s familie ontmoet het publiek arbeiders, naaisters, nonnen en een kapelaan. Wat heeft deze laatste met Sientje te maken? Wordt Sientje niet steeds dikker? De was-vrouwen denken er het hunne van. Tot er een student opduikt en de hoop van de buurmannen om ooit met die mooie Sien te kunnen trouwen vervliegt…
Alle personages in TinT zijn verzonnen. De schildering van de gebeurtenissen en het leven in de wijk zijn echter gebaseerd op interviews met (oud) Tuinwijk-bewoners. De wijk kende in vroeger tijden inderdaad winkeltjes, een kroeg en een badhuis. En in de Moesstraat was een klooster, van waaruit de nonnen de grote gezinnen in de wijk bijstonden. Wel is er in de voorstelling sprake van epische verdichting. Het badhuis kwam er in werkelijkheid pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Maar dat doet niets af aan het levendige beeld dat TinT oproept van de Tuinwijk in vroeger tijden. Aan het begin van de voorstelling vertelt historicus Beno Hofman, in de rol van architect Van Elmpt, over de vroegste geschiedenis van de wijk, die vanuit de katholieke, protestante en socialistische zuil werd opgebouwd op de plek waar tuinders en bezembinders eerst hun stek hadden. Dan verschuift het verhaal naar het midden van de jaren negentienveertig. Tenslotte is het ‘Eind goed, al goed’ en hervindt Trijnko zijn vader en zichzelf in de Tuinwijk van 2012.
Deze voorstelling wil je niet missen! De toegang is gratis, maar opgave is gewenst. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06 447 469 22 Zie ook www.thuisindetuinwijk.tk
Deze tekst bewaren als PDF: Klik op Theaterwandeling Thuis in de Tuinwijk